Despre Dumbraveni - prezentare, informatii, poze si recomandari


Dumbraveni a primit un rating de 4.5 / 5 de la clientii Direct Booking (2 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Dumbraveni, Marginimea Sibiului

Descoperirile arheologice, cunoscute noua pina acum , in vatra actuala a orasului si imprejurimi dovedesc prezenta omului pe aceste meleaguri, inca din timpuri foarte indepartate, in bazinul Tirnavelor identificate, urme a tracilor si stramosilor nostrii daci, iar recent pe pe terenul actual al postei, au fost descoperite urme de viata omeneasca care dateaza inca din epoca fierului , adica de acum aproape3.000 ani. In apropierea orasului, pe marginea soselei ce duce spre Saros, au fost descoperite urme ale celtilor. La sud de gara Dumbraveni, pe soseaua principala ce duce spre Sighisoara, se afla o cariera de pamint.

Aici au aparut materiale arheologice de factura celtica din perioada La Tene, citeva schelete si cesti dacice, care in cea mai mare parte au fost distruse de muncitorii de la cariera. Dintr-o foarte sumara cercetare de suprafata, facuta acum cativa ani, au putut fi salvate doua urne celtice si citeva cesti dacice. Urnele celtice care contineau oase calcinate indica un cimitir, iar cestile dacice o asezare.

Cimitirul celtic se afla in marginea asezarii dacice. Intr-un mormant celtic a fost descoperit si un vas dacic, lucru cunoscut de altfel si din alte descoperiri de aceasta factura. Celtii s-au impus prin lupta in aria Dumbraveni, dar mai tirziu ajungind la o intelegere cu populatia bastinasa, in mormintele lor puneau si cite un vas dacic ca o veneratie fata de acestia.

La baza descoperirilor din acest punct, se poate vorbi cu siguranta despre asezare dacica la Dumbraveni.
Sapaturi arheologice viitoare vor mai scoate materiale dacice si in alte puncte de pe actuala vatra a orasului Dumbraveni. Asezarile dacice sunt cunoscute si in citeva localitati din jurul Dumbravenilor. Alta de pilda, este asezarea dacica de pe hotarul " Lunca Fintinilor" de la Curci.

De asemenea, in jurul Dumbravenilor la Biertan, Dupus, Gogan-Varolea, Ormenis, Prod, Senereus si Smig au fost descoperite numeroase urme ale unor puternice asezari romane, din epoca sclavagista. Pe baza descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzii ca asezarea omeneasca de la Dumbraveni a aparut cu mult inaintea secolului I . Ea avea sa se dezvolte mai rapid, insa abia dupa un val de emigratii, evoluand dupa aspectul orasenesc de viata. La Dumbraveni avem urme din vremea dominatiei avarilor , datand din secolul al VIII-lea . Avarii , care erau un popor seminomad, au navalit din Asia in secolul VI si s-au asezat in Pannonia dar si in partile Transilvaniei.

Navalirea avarilor din campia Dunarii punea Europa in fata unei primejdii asemanatoare cu aceea a hunilor din vremea lui Attila . Cel dintai a fost amenintat Imperiul Roman de rasarit. Avarii au ajuns pina in fata Constantinopolului, dar au fost respinsi. Imperiul Roman isi face confederiatii si mai tirziu le da ajutoare banesti. Carol cel Mare va fi acela care in anii 796-797 va distruge pentru totdeauna puterea avarilor. Potrivit descoperirilor arheologice, avarii au fost identificati si in bazinul Tirnavelor, la Tirnava (Prostea Mare), Medias, Bratei si la Dumbraveni.

La Dumbraveni a fost gasit un tipar masiv din bronz cu conturul semicircular, al carei capete se prelungesc in linii drepte. Suprafata aplicei se imparte in zone corespunzatoare conturului, diametru aproximativ 5-6 cm.
Tiparul de la Dumbraveni este considerat ca unealta de productie, caciea a fost folosita pentru presarea pieselor ornamentale aplicate pe centura sau aranjament. In documentele din vechime, Dumbraveni apare sub numele de Ebesfalva,adica satul Ebes, probabil numele uniu feudal. Romanii I-au zis Ibasfalau, denumire care s-a pastrat pina in zilele noastre.

Dupa prima atestare scrisa de le 1374, numarul stirilor cresteau treptat. Existenta Dumbravenilor (Ebesfalva) este mentionata in diverse documente din anii 1376, 1377, 1378, 1379, 1448. Intr-un document din anii 1471 aflam ca nobilul Ianos Bethlen a carui familie poseda domeniu foarte intins, ce cuprindea mai multe capele, la Blaj, Cris, Alba-Iulia, precum si asezari printre care si Ebesfalva; cerea impartirea intre mostenitorii acestui vast domeniu.
Un alt document de la 1516 aminteste de existenta unei biserici in care slujba se facea in limba slavona, ceea ce dovedeste ca populatia era formata din ortodocsi. In timpul intariri stapanirii feudale in Transilvania, taranii romani de pe Tirnave, organizati in obstii si condusi de juzi si de cnej, sunt treptat deposedati de proprietatile lor si ajung iobagi. Pe acesta meleaguri s-a intronat cu timpul o crunta iobagie,ceea ce a determinat fuga multor iobagi de pe mosiile feudalilor si chiar citeva ramasite locale. Taranii romani din aceste locuri au participat si la rascoalele mai mari, cum a fost cea a secuilor din 1562. Au ajuns cu tabara pana la Hoghilag,acestia impreuna cu iobagii romani localnici au distrus castelul feudal de la Dumbraveni.

In secolele urmatoare, pe teritoriul orasului Dumbraveni si imprejurimi, se petrec o serie de evenimente politice si militare. In 1605 localitatea a fost cucerita de catre oastea lui Radu Serban, domnitorul Tarii Romanesti si stapanita timp de opt luni. La 1552 puternicul feudal Grigore Apaffy, care pe atunci era prefectal judetului Dobica si loctiitorul maresalului curtii din Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei, cumpara toate mosiile existente in Dumbraveni si construieste castelul cetate de aici. In acest timp se formeaza domeniul cetatii Dumbraveni.

La 1590 Nicolae Apaffy, prefectul comitatului Cetatea de Balta (Tirnava) isi muta sediul oficial la castelul din Dumbraveni. Din acest moment domeniul cetatii Dumbraveni capata tot mai mult functia domeniului din Cetatea de Balta. Dupa ce Mihai Apaffy infringe incercarile adversarilor de al rasturna, se instaleaza o lunga vreme la domnie, iar targul Dumbraveni prin aceasta devine resedinta domneasca.

La 27 noiembrie 1685 Mihai Apaffy semneaza la Dumbraveni, impreuna cu Antidie Dunot trimisul imparatului, un tratat prin care se obliga sa intretina armata imperiala. In timpul domniei pricipelui Mihai Apaffy I, tirgul Dumbraveni are intense relatii cu tarile romane, atat politice, cat si economice.


Dumbraveni | Dumbrăveni, mai demult Ibașfalău (în dialectul săsesc Eppeschdorf, în germană Elisabethstadt, Eppeschdorf, în maghiară Erzsébetváros) este un oraș în județul Sibiu, in centrul Transilvaniei, România.

Orașul se află pe malul râului Târnava Mare, la 20 km distanță de Mediaș, 20 km de Sighișoara și la 77 km de municipiul Sibiu

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Dumbraveni

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Dumbraveni?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Dumbraveni?

Hotel Marion, Pension Kokel sunt cele mai populare hoteluri din Dumbraveni

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Dumbraveni?

Hotel Marion, Pension Kokel sunt cele mai apreciate hoteluri din Dumbraveni ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Dumbraveni >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt cele mai apreciate hoteluri din Dumbraveni ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Dumbraveni >

Care sunt hotelurile ce au acces internet wi-fi gratuit din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt hoteluri din Dumbraveni ce au acces gratuit la internet

Care sunt hotelurile ce accepta animale de companie din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt hoteluri din Dumbraveni ce accepta animale de companie. Mai multe hoteluri ce accepta animale de companie din Dumbraveni >

Top hoteluri din Dumbraveni

Hotel Marion, Dumbraveni

Hotel Marion

   Scor 9.6 din 2 comentarii

Dumbraveni, Marginimea Sibiului, Romania

    • Fara transport
    Pension Kokel, Dumbraveni

    Pension Kokel

    Dumbraveni, Marginimea Sibiului, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport

    Harta cu hoteluri din Dumbraveni

    Traseu rutier pana in Dumbraveni

    Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

    Itinerariul detaliat

    Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
    Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

    Comentariile turistilor despre Dumbraveni


    10

    cosmin, familie cu copii mici 07.03.2012




    8

    marcos, grup de prieteni 12.01.2012




    Nu am gasit nici un obiectiv turistic conform criteriilor specificate
    Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.