Supranumită şi “capitala culturală a Mărginimii”, Săliştea este bine reprezentată şi din punct de vedere al obiectivelor turistice existente în zonă:
Mănăstirea Foltea este primul dintre ele, urmată de schitul Sibiel, biserica ortodoxă din Sălişte construită între 1761-1785 cu planul compus din absidă, naos cu “hore” laterale, pronaos, turn în vest şi cu picturi murale deosebite, respectiv biserica ortodoxă
din Grui ctitorită de familia Cândea. Mai funcţionează, de asemenea, expoziţia permanentă “Personalităţi săliştene”, înfiinţată în 1978 în incinta bibliotecii orăşeneşti, ce cuprinde documente, cărţi, tablouri, sculpturi referitoare la figurile proeminente
care s-au născut sau au activat pe aceste meleaguri.
Muzeul din Gales ( sat apartinator orasului Saliste), are o expozitie de etnografie si arta populara din zona precum si un sector in aer liber in care sunt expuse o casa cu un interior specific local si o stana din sec. XIX.
In pavilion se pastreaza materiale care ilustreaza agricultura, pastoritul si albinaritul, culesul in natura , pomicultura si mestesugurile, ateliere de olarit, palarier si cojocar-curelar.
Muzeul de icoane pe sticla ,,ZOSIM OANCEA’’a fost realizat de Preotul Zosim Oancea in anul 1971, fiind expuse peste 700 de tablouri cu teme biblice crestine specifice secolelor XVIII-XIX, donatii din partea satenilor precum: icoane vechi, obiecte de uz casnic
vechi, carti si tiparituri vechi. Mentionam frumoasa colectie de icoane pe sticla si lemn, tiparituri vechi dintre care unele pretioase, manuscrise slavone ( sec. XVI ), Noul testament de la Bolgrad (1648).
Ruinele Cetatii Feudale Salgo din Sibiel, situata pe dealul Cetate la 1099 m altitudine, mentionata documentar din 1383.
De-a lungul satului se insira trei troite zidite din piatra si caramida, datand de peste 150 de ani (1803, 1814, 1817) cu pictura in fresca si cruci de lemn in interior.
Integrand traditiile locale in domeniile culturale moderne s-a amenjat Parcul de scluptura in lemn din Poiana Soarelui situat pe drumul spre Crint, fiind expuse in aer liber opere de arta contemporana realizate din 1981, in sapte editii ale Taberei nationale
de scluptura in lemn.
Statiunea Crint situata la 18 km de Saliste la o altitudine de 1391 m, accesibila prin Saliste sau pe Valea Sibielului. Loc de odihna si de plecare in trasee montane spre Cabana Fantanele , Iezerele Cindrelului , Paltinis, Valea Sadului sau Valea Frumoasei.
Pe lângă sărbătorile tradiţionale, Săliştea se remarcă prin organizarea unor serii de manifestări specifice locurilor. Este vorba de prinsul verilor, care marchează trecerea copiilor la vârsta pubertăţii, sângeorzul (în data de 23 aprilie) care marchează explozia
vegetaţiei în natură şi tocmirea ciobanilor pentru vărat, Ispasul (în 15 mai) , tunsul mieilor (în 20 iulie) , Macovei sau ziua ursului (la 1 august) , Chilipii sau ziua lupului (la 15 noiembrie) respectiv malaiurile (al meseriaşilor, al pompierilor, al studenţilor)
.
Obiceiuri si traditii populare:
* Intalnirea Junilor din 28 decembrie
* Zilele culturale salistene din luna august
* Maialul la firul ierbii din luna mai