About Clever Holidays In Moldova Si Bucovina, Suceava - presentation of hotel, facilities and services offered
Ziua 1: Palatul CUZA RUGINOASA - Castelul STURZA MICLAUSENI - IASI (cca. 455 km)
Plecare din Bucuresti la ora 6.00, de la Academia Militara Carol I - acces dinspre Metrou Eroilor, spre Palatul Al. Ioan Cuza de la Ruginoasa. Construit in stil neogotic in 1804, a apartinut intai familiei Sturdza. In 1862, Cuza a cumpărat la licitatie mosia si a renovat integral palatul, transformandu-l in resedinta de vara pentru sotia sa, Elena, care s-a ocupat de mobilarea si decorarea incaperilor de gradina si de acareturi. In Primul Razboi Mondial a servit ca spital militar, iar din 1936 a intrat in proprietatea Regiei CFR si a gazduit spitalul TBC. Degradarea palatului s-a accentuat in al doilea Razboi Mondial, fiind avariat grav in luptele purtate in apropiere. In 1982 a fost inaugurat Muzeul Memorial “Al. I. Cuza” cu o sectie de istorie si una de etnografie. Cuza a murit in exil in 1873, la hotel Europa din Heidelberg, Germania, iar trupul domnitorului a fost adus si inmormantat la Ruginoasa, respectandu-se astfel ultima sa dorinta. In cel de-al doilea Razboi Mondial, pentru a evita o profanare a mormantului, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Arges. Dupa razboi, au fost depuse la Bis. Man. Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla si azi. Urmeaza Castelul Sturdza de la Miclauseni, construit intre 1880-1904 in stil neogotic cu elemente baroc, cu scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier din lemn de trandafir sculptat, sobe de teracota, faianta sau portelan, parchet cu intarsii din esente de paltin, mahon, stejar si abanos, iar plafoanele si peretii interiori sunt pictati in ulei. Castelul adapostea o colectie valoroasa de carti, de costume medievale, arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmura de Cararra, argintarie si piese arheologice si numismatice de mare valoare si o colectie de carti de 60.000 de exemplare. In Primul Razboi Mondial, in castel s-a organizat un spital militar, unde marele compozitor George Enescu a concertat printre paturile cu raniti. In 1944, castelul a fost devastat de soldații rusi, care au folosit multe carti valoroase pe post de combustibil in sobe. Pe langa carti, au disparut piese de mobilier si cea mai mare parte din colectiile familiei Sturdza. Castelul si parcul au fost transformat in manastire de maici, pe care insa comunistii au desfiintat-o, ulterior a fost depozit militar de explozibil, apoi a fost transformat in centru de plasament pentru copii cu handicap psihic sever si a fost distrus de un incendiu. Seara ajungem la Iasi, pentru cazare la hotel Zimbru (sau similar).
Ziua 2: IASI - CAMPULUNG MOLDOVENESC (cca. 185 km)
Mic dejun. Ne bucuram de farmecul capitalei Moldovei: Biblioteca Eminescu fondata in 1835, cu coloane dorice, cupola decorata cu marmura de Carrara si mozaicuri venetiene si Universitatea Al. I. Cuza, infiintata in 1860, actuala cladire datand din 1897. In interior se remarca Aula Monumentala si Sala pasilor pierduti, decorata cu fresce de Sabin Balasa si folosita ca Parlament in 1917. In Gradina Copou sunt Obeliscul cu Lei, Teiul lui Eminescu si Aleea Junimea, cu busturile unor figuri marcante. Urmeaza Piata Unirii, Hotel Traian ridicat in stil neoclassic in 1879, Palatul Culturii -impunatoare cladire construita in 1925 pe locul vechiului palat al domitorilor Moldovei, in stil neogotic flamboyant, ce gazduieste Biblioteca Ghe. Asachi si patru muzee. Vestigiile Curtii Domnesti, aflate langa Pal. Culturii, dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun (1431), iar Biserica “Sf. Nicolae Domnesc”, construita de Stefan cel Mare in stil moldovenesc, e cea mai veche din oras (1491). Casa Dosoftei a adapostit in sec. XVII tiparnita cu care s-au tiparit primele carti din Moldova. Biserica “Trei Ierarhi”, ctitorita in 1642 de Vasile Lupu, este caracterizata prin bogatia si frumusetea decoratiei, zidurile sale fiind veritabile broderii in piatra, iar Catedrala Mitropolitana, construita intre 1840 -1880 in stil neoclassic si baroc, contine fresce de Ghe. Tattarescu si Moastele Sf. Paraschiva, fiind sfintita in 1887 in prezenta Regelui Carol I. Teatrul National “Vasile Alecsandri” una din cele mai elegante cladiri din tara, construita in 1896 in stil neoclassic-eclectic are interiorul bogat decorat in stil baroc si rococo, cu tavanul pictat si luminat cu lampi de cristal de Venetia. Dupa amiaza pornim spre Campulung, pt. cazare la hotel Sandru (sau similar).
Ziua 3: Manastirile MOLDOVITA, SUCEVITA si PUTNA - TRANS RARAU - CAMPULUNG (cca. 195 km)
Mic dejun. Timp liber sau optional (85 lei/pers), excursie la Man. Moldovita, Sucevita si Putna, primele doua din Patrimoniul Mondial UNESCO. Manastirea Moldovita, ridicata in sec. XVI, cu fresce excelent conservate atat ca pictura interioara, cat mai ales exterioara, prezinta scene din viata Maicii Domnului, Martiriul Apostolilor si faimoasa pictura cu tema Asedierii Constantinopolului, realizata la 1537. Urmeaza Sucevita, construita tot in sec.XVI in stilul arhitecturii moldovenesti, prin imbinarea elementelor de arta bizantina si gotica cu cele ale vechior biserici de lemn din Moldova. Se distinge prin pictura murala interioara si exterioara cu o ampla “naratiune” biblica din Vechiul si Noul Testament. Continuam cu Manastirea Putna, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici). Muzeul manastirii expune: Tetraevangheliarul de la Humor (sec. XV), o cadelnita daruita de Stefan cel Mare manastirii, o cruce cu 3 brate (sec. XVI) cea mai veche din Romania, s.a. Dupa amiaza revenim la cazare si optional (gratuit pentru 20 de pers.) urcam soseaua Trans Rarau spre Hotel Alpin, construit langa Pietrele Doamnei, rezervaţie naturală protejata la 1630 m altitudine.
Ziua 4: CAMPULUNG - SUCEAVA - Manastirile DRAGOMIRNA, HUMOR si VORONET (cca. 180 km)
Mic dejun. Timp liber in hotel, sau optional (95 lei/pers) excursie la Man. fortificata Dragomirna (sec.XVII), una dintre cele mai de seama creatii arhitectonice ale evului mediu romanesc, cu o structura lunga, ingusta si foarte inalta. Se constata o trecere de la pictura exterioara la decoratiuni sculptate in piatra, prezente intr-o mare bogatie, varietate si maiestrie in special pe turla octogonala. Dupa doar cativa kilometri ajungem la Suceava, unde vizitam fosta Cetate de Scaun, construita in sec. XIV de Petru Musat si consolidat de Stefan cel Mare, care conserva zidurile de aparare, ziduri de incinta, curti interioare, fortul musatin, cateva bastioane, turnul capelei domnesti, pivnita, s.a. Excursia optionala continua cu Man. Humor si Voronet, ambele apartinand Patrimoniului Mondial UNESCO. Manastirea Humor, construită în 1530 de marele logofăt Toader Bubuiog, a primit ca donatii numeroase manuscrise si alte obiecte valoroase, intre care Tetraevangheliarul de la Humor, dăruit Mănăstirii în anul 1473 de domnitorul Ștefan cel Mare, dar care astazi este expus la Man. Putna. Continuam cu vizita altei ctitorii a lui Stefan cel Mare: Manastiea Voronet (sec. XV), supranumita “Capela sixtina a Estului”, contruita in mai putin de 4 luni (un record pentru vremurile acelea), a carei pictura interioara dateaza in mare parte din vremea lui Stefan cel Mare, iar cea exterioara din vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara este unica prin nuanta culorii albastre, realizata dupa o formula secreta, ce a avut la baza mineralul azurit. Seara ne intoarcem la acelasi hotel din Campulung, pentru cazare.
Ziua 5: CETATEA NEAMT - Man. VARATEC si AGAPIA - BUCURESTI (cca. 495 km)
După micul dejun, pornim spre sud pentru a vizita Cetatea Neamtului (construita in sec. XIV de Petru I si extinsa de Stefan cel Mare), una din cele mai impresionante cetati din Romania, care a facut parte din sistemul de fortificatii al Moldovei medievale, fiind distrusa
din ordinul lui Mihai Racovita. Restaurata recent, cetatea reprezinta o adevarata bijuterie arhitectonica a Moldovei. Ne indreptam apoi spre doua monumente istorice: Manastirea Agapia (sec. XVII) care pastreaza valoroase fresce realizate de Nicolae Grigorescu si Manastirea Varatec (sec. XVIII), a carei biserica principala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita din piara de rau si caramida. Continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in jurul orei 23.00, in functie de trafic si conditii meteo.
Info: Resort tax is not included in the reservation price, it is paid separately at the reception.
The text above was translated automatically from Romanian. If you want to see the original version of the text please visit
the romanian version.
The information and photos from the presentation of the accommodation units are informative and are provided by our partners or taken from websites of their presentation. We continuously to maintain the accuracy and timeliness of the information but do not guarantee that the information is complete or error-free.
Policies Clever Holidays In Moldova Si Bucovina, Suceava
Check-in
|
From: 14:00PM
|
Check-out
|
Until: 12:00PM
|
|
|
|
|
Vacation deals available at Clever Holidays In Moldova Si Bucovina, Suceava
Clever Holidays In Moldova Si Bucovina, Suceava, offers for city break,
Book at Clever Holidays In Moldova Si Bucovina 3* Suceava, Bucovina, Romania, city break 2025, Book offers, holidays and packages , sejur si vacanta, transport No transport. Online booking with Direct Booking
Book online at Clever Holidays In Moldova Si Bucovina 3* Suceava, Romania, city break 2025, Book offers, holidays and packages , oferte No transport.