Despre Viseu De Jos - prezentare, informatii, poze si recomandari
Comuna Vişeu de Jos este situată în partea de sud-est a Depresiunii Maramureş, statornicită pe ambele maluri ale Râului Vişeu, la o distanţă de 117 km de reşedinţa judeţului, municipiul Baia Mare şi la o distanţă de 6 km de oraşul Vişeu de Sus, la o altitudine medie, având o suprafaţă de 5.600 ha. Vişeu de Jos este compusă dintr-o singură localitate şi anume Vişeu de Jos, fără sate aparţinătoare si se învecinează cu oraşul Vişeu de Sus, la sud cu Săliştea de Sus,la sud-vest cu Bogdan Vodă, la est cu Rozavlea, la nord-vest cu Leordina, la nord cu Ruscova şi Poienile de sub Munte.
Vişeu de Jos, ca aşezare este atestată documentar din anul 1353, an consemnat în mai multe documente scrise, ca fiind sat liber stăpânit de cnezi şi voievozi. Prin actul de posesie a lui Bogdan Vodă se atestă existenţa Vişeului de Jos chiar înainte de anul 1353, ca fiind ţinut ce făcea parte din cnezatul de vale al Bogdăneştilor. În prezent Vişeu de Jos are o populaţie de 5515 locuitori (la ultimul recensământ), principala ocupaţie a acestora fiind agricultura, zootehnia si prelucrarea lemnului.
Geologic pe teritoriul comunei se întâlnesc următoarele formaţiuni: metamorfice, care constituie fundamentul petrografic al zonei, cu constituţie dură, fiind reprezentate prin gresii oligocene cu alternanţe de argile şi şişturi bituminoase; sedimentare, cu apariţii sporadice, fiind formate din gresii, marno-argile, conglomerate, calcare; cuaternare, pe văi şi terase, fiind reprezentate prin depozite aluvionale şi deluvionale, alcătuite din nisipuri şi pietrişuri, acoperite cu luturi. Constituţia petrografică este dură, alcătuită din gresii oligocene cu alternanţe de argile şi şişturi bituminoase.
Mai apar lunci, alcătuite din aluviuni, nisipuri şi pietrişuri, precum şi terase alcătuite din pietrişuri acoperite cu luturi, ce însoţesc Valea Vişeului.
Reţeaua hidrografică este reprezentată prin Râul Vişeu cu un caracter montan, debit bogat mai ales în perioada de topire a zăpezii, dar cu variaţii mari de nivel de la o perioadă la alta a anului, precum şi afluenţii săi de pe versanţii nordic şi sudic, care primăvara şi în timpul ploilor torenţiale produc inundaţii. Predomină solurile acide, podzolice şi soluri brune podzolice, erodate de versanţii înclinaţi ai dealurilor. Izvoarele de ape minerale existente chiar în localitate evidenţiază o fostă activitate vulcanică, iar zăcămintele bogate în polimetale de pe Valea Waserului sunt mărturie a unor vechi erupţii vulcanice.
Climatul este specific de depresiune, caracterizat prin temperaturi scăzute (media anuală este de 7,6 C, iar minima de -31 C) şi cu precipitaţii abundente, cantitatea medie anuală fiind de 830 mm.
Legătura cu restul judeţului se realizează atât pe căi de circulaţie rutieră, şi anume D.N. 18 (Baia Mare - Borşa) şi D.J. 188 (Vişeu de Jos - Bogdan Vodă), modernizate în stare bună de funcţionare, precum şi pe calea ferată cu acartament normal (Sighetu Marmaţiei - Borşa).
’’Lemn” şi “apă” sunt două cuvinte care definesc cel mai bine Maramureşul. Istoria, tradiţia şi viaţa maramureşenilor sunt cioplite în lemnul bisericilor şi al porţilor, iar numeroase ape curgătoare sunt întinse pe toată zona, ca o pânză de păianjen, formând văi cunoscute: Mara, Iza, Vişeu şi Vaser. Printre acestea, un interes special pentru turişti îl reprezintă Valea Vaser, care traversează Munţii Maramureşului în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase şi mai sălbatice peisaje din România. Râul Vaser are cam 60 de kilometri lungime, formând o vale spectaculoasă, ca un canion, în care stânci prăpăstioase alternează cu păduri dese, cu poiene minunate şi izvoare de apă minerală.
Viseu De Jos | Comuna Vişeu de Jos este situată în partea de sud-est a Depresiunii Maramureş, statornicită pe ambele maluri ale Râului Vişeu, la o distanţă de 117 km de reşedinţa judeţului, municipiul Baia Mare şi la o distanţă de 6 km de oraşul Vişeu de Sus, la o altitudine
medie, având o suprafaţă de 5
Sursa informatiei prezentate ![](img/info.png)
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.
Intrebari frecvente despre Viseu De Jos