Câți dintre voi au auzit sau cunosc obiective turistice din Covasna? Câți dintre voi și-au petrecut măcar o dată o vacanță aici ? Și dintre cei care ați făcut-o, câți ați fructificat cu adevărat sejurul? Puțin promovat, județul Covasna este o bijuterie ascunsă a Transilvaniei. Locul în care, privit în profunzime, te umple de amintiri și experiențe aparte...dacă știi ce să cauți. Pentru că vacanța în Covasna poate fi unică sau banală, în funcție de bagajul de informații cu care pornești la drum. Așa că, înainte de călătorie, documentează-te. Vei fi impresionat de trăririle care te așteaptă.
Covasna ilustrează mariajul perfect între cultura autentică și natura neatinsă. Mai exact, îți arată o cultură unică - modelată de o populație de maghiari predominant etnici, cu influențe de la turci, tătari și români – și îți oferă căldura și veselia oamenilor gata să-ți împărtășească părticica lor din Transilvania. Ce poți trăi aici? Iată:
Șansa de a simți regalitatea (sau măcar aristocraţia)
Covasna este cunoscut și ca „Țara Conacelor”. Și-a câștigat pe deplin acest nume, acest mic județ găzduind aproape 200 de conace / castele grupate, multe primind un nou suflu, fiind transformate în hoteluri de tip boutique și muzee aparte, ce ilustrează arhitectura și viața locală de odinioară. Îmbrățișează regalitatea și simte-te prințesă/prinț pentru câteva zile.
Poposește câteva zile într-un castel: îndeplinește-ți visul și cazează-te într-un fost castel transformat în hotel de tip boutique. Sunt multe, fiecare cu un arsenal regal de camere unice, toate decorate în diferite teme. Măcar pentru o noapte poți număra oile în „boudoire-ul contesei” sau chiar „în camera ei secretă”. Te vei răsfăța cu bucate delicioase, o ambianță casnică și conexiuni ușoare cu atracțiile locale. Pe scurt, vei obține o experiență culturală captivantă 😉
Vizitează castele și conace restaurate: pe lângă hoteluri, Covasna are o parte generoasă de conace și castele frumoase, cărora li s-a dat o viață nouă, devenind muzee și atracții turistice. Vizitează castelul Kalnoky – în al cărui interior devii nemuritor. El găzduiește și Muzeul Vieții Transilvane ce-ți prezintă viața din regiune.
Răsfață-te într-un hotel spa: activitatea vulcanică, ce datează de mii de ani, a transformat Covasna într-o regiune plină de izvoare de apă minerală și gaze. Ele sunt folosite astăzi într-o varietate de tratamente de wellness. Ca idee, stațiunea Balvanyos din munți este atât de aproape de natură încât poți vedea chiar și urși la 30 de metri de intrarea în hotel! Așadar, tratamentul regal și apropierea de natură sunt unice într-o vacanță în Covasna.
O zi de lac: Da, la Lacul Sfânta Ana. Singurul lac vulcanic din România, de un albastru frumos, înconjurat de munți verzi sau multicolori, în funcție de anotimpul în care alegi să-ți petreci vacanța în Covasna.
Pornește într-o drumeție: există o mulțime trasee destinate drumețiilor în județul Covasna. Îți recomandăm Cheile Vârghişului, de-a lungul căruia poți explora câtevadintre cele 125 de peșteri pentru care zona este cunoscută. Tinovul Mohoș este o altă arie uimitoare, în special dacă o străbați toamna, când covorul de frunze îți colorează traseul.
Mergi la un observator de urșii: și ce mai experiență.... mergi cu căruța până în mijlocul pădurii, apoi stai într-o cabină cu geam, unde aștepți în tăcere să apară urșii. Te simți ca un adevărat ninja 😊 Dacă ai noroc, poate zărești și o vulpe... Covasna are multe observatoare de urși, printre cele mai populare fiind observatorul de urși din Balvanyos (aproape de Lacul Sfânta Ana, Covasna).
Descoperire culturală
Cultura județului Covasna este aparte de restul României. O treime din ceea ce este cunoscut sub numele de „Ținutul Secuiesc” (alături de județele vecine Harghita și Mureș) este formată din etnici maghiari. Ținutul este cunoscut și peste hotare, în principal prin ... „Dracula” lui Bram Stoker😉
Pentru cei pasionați de istorie și arhitectură, vacanța în Covasna este Raiul pe pământ. Atât Muzeul Vieții Transilvane din Micloșoara, cât și Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe sunt adevărate comori. Simți cu vizitele te transportă parcă înapoi în timp - străbătând sate ciudate, în căruțe trase de cai, și colindând dealuri înverzite cât vezi cu ochii.
Câteva dintre activitățile culturale interesante pe care le poți încerca în Covasna:
Vezi cum vechile arte prind viață: așa poți obține o perspectivă extraordinară asupra vieții și meșteșugurilor locale, în special a lucrărilor artizanale tradiționale, cum ar fi fierarul și pictura de mobilier. Arte pe care nu le întâlnim în mod uzual în viața orașului. Iar dacă te împrietenești cu meșteșugarul, te bucuri și de o masă tradițională pe cinste. Crede-ne, nu o vei găsi la nici un restaurant.
Deprinde o noua abilitate: mergi la ateliere în Covasna. Știm un atelier de pâslă la Castelul Kalnoky și unul de pictură... a turtelor dulci. Poți vedea și „manevra” lucrul cu ceramica sau poți încerca să creezi haine tradiționale. Sunt multe ateliere interesante, așa că, după vacanța în Covasna, te așteptăm cu propuneri.
Explorează alături de un ghid local: este cea mai bună opțiune pentru a descoperi punctele cele mai tradiționale, greu de descoperit pe cont propriu. Cu ajutorul ghizilor locali nu doar că obții mult mai multe informații despre viața locală, dar vei avea parte și de partea echitabilă a glumelor locale 😉 Spre deosebire de regiunile mai turistice, cele mai interesante informații despre Covasna nu se găsesc online. Astfel, ghidul îți va reda multe secrete cuceritoare.
Iar spre finalul unei vacanțe în Covasna...
Participă la un festival local (dacă nimerești unul): și este foarte probabil să o faci. Acest județ lansează orice scuză pentru o nouă petrecere! Unul dintre cele mai delicioase este Kurtosgrill - Festivalul deliciilor dulci. Aici poți găsi adevăratul „kurtos” – un simbol al maghiarilor transilvăneni. O să vrei să-ți cumperi 2-3, ca să ai și pe drumul spre casă. Un drum nostalgic, de-a lungul căruia te vei gândi negreșit la viitoarea vacanță în Covasna. Oferte de vacanță în Covasna
găsești și la noi, aici.