Traditii de Craciun in Romania
» Oferte Romania

07.11.2017 Romania

Traditii de Craciun in Romania

Dacă ai ales să-ți petreci zilele de Crăciun în România, sigur ești unul dintre cei care iubesc emoția și căldura sărbătorilor de iarnă în familie. Este cea mai frumoasă perioadă a anului, cu emoții, bucurii și zâmbete oriunde te duci. Chiar dacă mulți optează pentru vacanțe în străinătate, la piețe de Crăciun renumite precum Viena sau Praga, vacanța de Crăciun în România poate fi cu adevărat magică, dacă știi unde să mergi și ce să experimentezi.

Un moment al anului în care aduni amintiri alături de prieteni și familie, în care descoperi obiceiuri și tradiții, deguști mâncăruri aparte și îți umpli sufletul de bucurie. O perioadă în care să descoperi România neaoșă și ale sale tradiții. Știm cu toții că România este o țară bogată în tradiții și superstiții. Iar dacă pe unele le știi din orașe, tradițiile și obiceiurile vechi, ale căror frumusețe impresionează turiștii străini, pot fi pot fi descoperite în mediul rural, în zone îndepărtate ale țării. Iată unde și ce poți experimenta într-o vacanță de Crăciun în România.

Tradiții din Banat

În ajunul Crăciunului, în regiunea montană a Banatului, lumina nu se scoate afară din case, pentru ca anul ce vine să fie luminos și prosper. În seara de ajun, toată familia împodobește bradul cu dulciuri și prăjiturele. Un cârnat și o sticlă de brandy sunt așezate sub copac drept daruri pentru Moș Crăciun. Iar lângă acestea se așază semințe și iarbă uscată pentru renul Moșului. Seara, se așteaptă colindătorii. Tradițiile încep la lăsarea serii, când tinerii își pun măști (numite Bloji), care să le acopere fețele și se separă în grupuri de fete și grupuri de băieți.

Fetele poartă măști de bărbați, iar băieții poartă măști de femei și încep să colindă satul. Se adună în mai multe case și încep să danseze. În timpul dansului, persoanele mascate sărută perechea aleasă. La miezul nopții, tineri și vârstnici deopotrivă se îmbrăcă în costume folclorice și merg la colindat prin sat. Oamenii îi primesc în curți și le oferă nuci, mere, prăjituri, cârnați, brandy sau vin.  Băutura este strânsă de liderul colindătorilor, care poartă o mască pentru a împiedica să fie recunoscut. Copiii mai mici colindă dimineața. O destinație frumoasă pentru experiențe de Crăciun în România, cu adevărat memorabile.

Tradiții din Transilvania

În Transilvania, pregătirile de Crăciun încep din 15 noiembrie – prima zi din Postul Crăciunului. Este ziua în care toate muncile agricole s-au încheiat, oamenii nu mai consumă carne și femeile se întâlnesc în grupuri, ca să coasă haine de sărbătoare. În ajun, colindătorii încep să apară. Primii care bat la ușa caselor sunt copiii mici, fredonând colinde și spunându-și dorințele de Crăciun. Seara vin copiii de școală, care cântă la ferestre și primesc nuci și prăjituri, iar ultimii sunt tinerii. Aceștia sunt primiți cu brațele deschise de familiile cu fiice mari, potrivite pentru căsătorie.

Pentru a nu dezamăgi gazdele, aceștia învață colindele de Crăciun în România cu un an în avans. Fiecare grup are un membru responsabil cu strângerea vinului într-un bidon și altul pentru strângerea cadourilor.  În Transilvania, există și tradiția ritualului „capra”. Un colind la care participă tineri căsătoriți: un tânăr îmbrăcat în costum de capră, care organizează trucuri și momente comice în casele gazdelor.

Tradiții din Maramureș

În Maramureș, tradițiile de Crăciun sunt un pic diferite față de restul tradițiilor de Crăciun în România. Ele sunt, de fapt, o îmbinate de ritualiuri creștine și păgâne. Aici, se organizează „dansul bătrânilor” - gazdele sunt vizitate de colindători „bătrâni”, care le urează sănătate și fericire. Toți colindătorii, indiferent de vârstă, primesc mere, fructe cu coajă lemnoasă și un o prăjitură ce simbolizează soarele. În ziua de Crăciun nu se spală haine și nu se împrumută bani. Animalele primesc multă hrană și, în funcție de partea  în care se așază, iarna va fi blândă (pe dreapta) sau lungă și rece (pe stânga). În ziua de Crăciun în România și în Maramureș, toate casele trebuie să aibă un brad împodobit, să fie curate și cu mese îmbelșugate. În Maramureș, bradul se împodobește întotdeauna cu mere, nuci și fasole uscată. De asemenea, în noaptea de Crăciun, focul aragazului nu trebuie să ardă. Astfel, bărbatul casei pune în sobă o buturugă mare, numită și buturuga de Crăciun.

Tradiții din Moldova

Tot în regiunea Moldovei, Crăciunul este o sărbătoare extrem de importantă, iar majoritatea tradițiilor are loc în Ajun. Principala tradiție este, de fapt, un ritual de protejare a animalelor, a gospodăriilor și a livezilor. Femeile au casa lună, prăjiturelele sunt coapte, iar bărbații au înapoiat tot ce au împrumutat. Tot în Ajun, femeile coc o prăjitură în formă de 8, care trebuie afumată în primăvară și așezată între coarnele boilor ce urmează să lucreze pe câmp. Pe masa de Crăciun trebuie să se regăsească 12 feluri de mâncare, multe dintre ele pe bază de carne de porc. Animal ce este sacrificat cu câteva zile înainte. Nimeni nu mănâncă până când preotul nu binecuvântează mâncarea. Tot în Ajun, colindătorii își fac apariția, bucurând sătenii cu blândele melodii de Crăciun în România. Printre cei care dau startul colindelor se află preotul și profesorul școlar, apoi rude și familii.

Tradiții din Bucovina

Bucovinenii cred că toate colindele sunt menite să facă dracii să dispară, pentru ca satul să fie curat de Crăciun. De asemenea, ei lasă ușile caselor deschise pentru a primi colindătorii așa cum se cuvine. În ziua de Crăciun, sunt colindătorii sunt tineri căsătoriți, adulți și bătrâni, care merg împreună cu prietenii și rudele lor. În Bucovina – una dintre puținele locuri de Crăciun în România – încă se mai vine cu steaua. Un ritual care anunță oamenii de nașterea lui Hristos.

Tradiții din Oltenia

În regiunea Oltenia, tradițiile de Crăciun îi țintesc mai mult pe tinerii necăsătoriți. Mai exact, pe tinerele cu vârste potrivite de măritiș. Au ritualuri legate de curățare și de ghicire a viitorului soț. În Ajunul Crăciunului, există ritualul de preluarea focului. Un ritual în care toți membrii familiei, indiferent de vârstă, iau focul cu o ramură și spun câteva versuri destinate să protejeze gospodăria de boli și să aducă un An Nou bogat și prosper. Uneori, colindătorii sunt invitați să facă același lucru. Tot în ziua Crăciunului, se adună gunoaiele din curtea casei, pentru ca găina să depună multe ouă și să aibă mulți pui în anul ce vine. Colindătorii primesc covrigei, mere, pere, semințe, un vas special de cereale, pregătit în memoria morții numite „coliva”, brandy și vin fiert. Sunt obiceiuri frumoase, pe care n-ai cum să le întâlnești în marile orașe ale țării. Tu unde ai vrea să-ți petreci vacanța de Crăciun în România?

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii