Despre Alba Iulia - prezentare, informatii, poze si recomandari
Alba Iulia a primit un rating de 4.6 / 5 de la clientii Direct Booking (20 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Alba Iulia, Transilvania
Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu și la 241 km de Arad. Municipiul este așezat în perimetrul format de râul Ampoi, râul Sebeș, crestele munților Apuseni și Podișul Transilvaniei.
Orașul propriu-zis este așezat pe prima terasă a Mureșului, care formează spre est un șes lung de 8-10 km și lat de 2-4km. Partea de vest a orașului este străjuită de înălțimile împădurite ale Munților Metalici cu Vârful Mamut (630 m). Spre est, peste Mureș, se disting dealurile argiloase de culoare roșiatică ale podișului ardelean, erodate de râurile Mureș, Sebeș și Secaș, acestea formând un șir de râpe cu forme interesante și vegetație rară. Spre partea de sud se văd culmile munților Sebeșului, cu Vârful Șurianu (2245) și cu vârful Pătru (2130). Municipiul Alba Iulia este așezat în centrul podișului ardelean, la 460 5' latitudine nordică și 210 15' longitudine estică, 330 m altitudine, într-o zonă de interferență a dealurilor ce coboară din Munții Trascăului cu șesurile din valea cursului mijlociu al Mureșului.
Alba Iulia a fost prima capitală a celor trei provincii românești,capitala de jure sub Sigismund Báthory, precum si sub sceptrul unificator al marelui voievod Mihai Viteazul.
La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia, realizând unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești sub cârmuirea sa. Cheile orașului i-au fost înmânate de episcopul Demetrius Napragyi, cel care a devenit cancelar al Transilvaniei în timpul lui Mihai Viteazul.
La 7 octombrie 1698 a avut loc la Alba Iulia Sinodul de Unire cu Biserica Romei, sinod prezidat de mitropolitul Atanasie Anghel.
La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. .
Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România a fost proclamată la 1 Decembrie 1918 prin Declarația de la Alba Iulia.
La 15 octombrie 1922 a avut loc în fața Catedralei Reîntregirii, încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, simbolizând actul unirii tuturor provinciilor istorice românești cu Țara, sub sceptrul aceluiași monarh.
La 6 mai 1928 a fost organizată de Partidul Național-Țărănesc, în cadrul unei vaste campanii de răsturnare a guvernului liberal, o adunare la care au participat circa 100.000 de cetățeni.
În anul 1933 orașul nord-italian Alessandria a donat orașului Alba Iulia o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), ca semn al moștenirii culturale latine comune. La data de 13.04.2007 a avut loc inaugurarea oficială a „Pieței Allessandria” în Alba Iulia, în care este amplasată statuia „Lupa Capitolina”, ca simbol al înfrățirii dintre Alba Iulia și Alessandria.
În urma reformei administrative din 1968 orașul a devenit municipiu.
La 1 decembrie 1990, la Alba Iulia s-a sărbătorit pentru prima oară ziua națională a României.
Astăzi, Alba Iulia este un oraş european, reşedinţa judeţului Alba, un oraş frumos ce adăposteşte o populaţie de peste 60.000 de locuitori. Cetatea Alba Carolia, simbol al oraşului, este o construcţie impresionantă ce poate fi admirată de către oricine. Fiind un important loc turistic, oraşul este mereu vizitat de turiştii veniţi din toată Europa.
Alba Iulia | Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, 100 km de Cluj, 70 km de Sibiu și la 241 km de Arad. Municipiul este așezat în perimetrul format de râul Ampoi, râul Sebeș, crestele munților Apuseni și Podișul
Transilvaniei
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.
Intrebari frecvente despre Alba Iulia
- Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Alba Iulia?
Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici
- Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Alba Iulia?
Hotel Cetate Imparatul Romanilor, Casa Cu Nuc, Hotel Carolina Heritage, Vila Steaua Nordului, La Maison de Caroline sunt cele mai populare hoteluri din Alba Iulia
- Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Alba Iulia?
Hotel Cetate Imparatul Romanilor, Hotel Carolina Heritage, Vila Steaua Nordului, La Maison de Caroline, Hotel TRANSILVANIA sunt cele mai apreciate hoteluri din Alba Iulia ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Alba Iulia >
- Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Alba Iulia?
Hotel Cetate Imparatul Romanilor, Hotel Carolina Heritage, Vila Steaua Nordului, Hotel TRANSILVANIA, Hotel Hermes sunt cele mai apreciate hoteluri din Alba Iulia ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Alba Iulia >