Despre Harghita Bai - prezentare, informatii, poze si recomandari
Statiunea montana Harghita Bai, avand o suprafata de 34 ha, este o localitate componenta a municipiului Miercurea Ciuc, situata la cea mai inalta altitudine din judetul Harghita (la 1350 m), cuibarita intre piscuri muntoase de o frumusete salbatica, foarte cautate de amatorii de turism montan.
Harghita Bai este o statiune balneoclimaterica de interes local fondata in anii 1800. A devenit cunoscuta datorita pe de o parte peisajului inconjurator, iar pe de alta parte datorita apelor sale minerale si a mofetelor sulfuroase indicate in tratarea bolilor cardiovasculare si afectiunilor reumatice. Statiunea Harghita Bai se integreaza intr-un mediu geografic cu certe posibilitati de valorificare in domeniul turismului.
Localitatea Baile Harghita a fost parte a comunei Ciceu din anul 1898 pana la primul razboi mondial (asa se explica numele de Baile Ciceu), iar in prezent apartine de Miercurea Ciuc. Avand o suprafata de 34 ha si oferind multiple posibilitati de odihna si tratament, statiunea are un rol important in viata turistica a orasului, fiind vizitata mai ales pentru partiile sale de schi. Situata sub versantul sudic al varfului Harghita Ciceului (1761 m), localitatea are o altitudine medie de 1300 - 1400 m si este cunoscuta datorita minei de caolin, pentru mofetele, apele sale minerale si pentru microclimatul alpin deosebit de placut.
Baile Harghita era la inceputul secolului XX una dintre statiunile balneare de renume ale Transilvaniei, dupa ce la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost descoperite solfatarele cu gaze sulfuroase carora statiunea le datoreaza existenta. Cele doua mofete cu ape carbogazoase cu o compozitie chimica deosebita creeaza posibilitatea unor tratamente variate, in cura interna si externa (boli de inima si ale sistemului circulator, inflamatii cronice).
Dezvoltarea statiunii a inceput in anii 1920, cand au fost amenajate cele doua mofete si au fost construite baia termala, biserica si numeroase vile private. In 1941, statiunea a devenit punct de odihna si centru de antrenament pentru militarii maghiari. Atunci s-au construit mai multe vile din piatra si lemn, cladiri care sunt reprezentative si la momentul actual.
In anul 1947 a fost modernizat drumul forestier care lega Baile Harghita de drumul national, facand posibil accesul in statiune si cu masina.
In anii 1950 s-a deschis la Baile Harghita o exploatare subterana de caolin, care, in cei peste 40 de ani de exploatare a produs o cantitate impresionanta de reziduri care, depozitate in zona, constituie o problema in viata statiunii la momentul actual.
Baile Harghita au o clima dintre cele mai aspre din regiunile Europei situate la aceeasi latitudine. Temperatura medie anuala este cea mai scazuta din tara, in timp ce precipitatiile anuale se situeaza asupra mediei inregistrate la nivel national. In perioada de iarna zapada cade din abundenta, sezonul de schi datorat acestor conditii naturale fiind unul dintre cele mai lungi din tara.
La Baile Harghita se poate schia timp de 4 luni/ an, din decembrie pana in martie, insa sunt si ani in care zapada ramane pana in mai. Stratul mediu de zapada depaseste 60 de cm. Statiunea dispune de mai multe partii amenajate, cu teleferic, unele chiar si cu instalatie de nocturna. Desi inainte de 1995 au existat doar trei partii de schi cu diferite grade de dificultate, in ultimii ani au fost amenajate mai multe partii mici in apropierea celor existente, iar in urmatorii ani va fi realizata o noua partie avand lungimea de 3 km.
Amplasamentul geografic al statiunii Harghita Bai ofera o serie de avantaje fata de alte statiuni montane turistice si balneoclimaterice. Este accesibila de pe drumul national DN 13A (Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc) pe o ramificatie de 7 km modernizata recent. Se afla la distante relativ mici de numeroase orase cu traditie in sporturile de iarna (Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe, Brasov, Targu Mures etc.), de unde provine si masa mare de turisti care o viziteaza, in special in timpul anotimpului rece care aici dureaza cca. 6 luni pe an.
Pentru practicarea schiului alpin au fost amenajate 5 partii, dintre care trei recent.
In domeniul posibilitatilor curative trebuie mentionata mofeta, pentru care, desi nu se dispune de un centru de tratament, se manifesta un interes deosebit in randul suferinzilor de boli coronariene, anemicilor, bolnavilor cu afectiuni renale si altele.
Harghita Bai | Statiunea montana Harghita Bai, avand o suprafata de 34 ha, este o localitate componenta a municipiului Miercurea Ciuc, situata la cea mai inalta altitudine din judetul Harghita (la 1350 m), cuibarita intre piscuri muntoase de o frumusete salbatica, foarte
cautate de amatorii de turism montan
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.
Intrebari frecvente despre Harghita Bai
- Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Harghita Bai?
Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici
- Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Harghita Bai?
Pension Tofalvi, Hotel Casa Bilbor, PENSIUNEA TULIPAN, BALU PENSION, CASA BOGÁT HÁZ sunt cele mai populare hoteluri din Harghita Bai
- Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Harghita Bai?
Pension Tofalvi, PENSIUNEA TULIPAN, HANUL KASSAY, HOTEL OZON, Mofetta Panzió sunt cele mai apreciate hoteluri din Harghita Bai ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Harghita Bai >
- Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Harghita Bai?
Pension Tofalvi, HANUL KASSAY, NEXUS KULCSOSHAZ BUKKLOKA GYIMES, ORANGE HOUSE sunt cele mai apreciate hoteluri din Harghita Bai ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Harghita Bai >
- Care sunt hotelurile ce accepta animale de companie din Harghita Bai?
Pension Tofalvi sunt hoteluri din Harghita Bai ce accepta animale de companie. Mai multe hoteluri ce accepta animale de companie din Harghita Bai >
- Care sunt hotelurile aproape de partiile de ski din Harghita Bai?
Pension Tofalvi sunt hoteluri printre cele mai apreciate hoteluri aproape de partia de ski din Harghita Bai. Mai multe hoteluri aproape de partiile de ski din Harghita Bai >