Despre Iasi - prezentare, informatii, poze si recomandari

Municipiul Iași (istoric Iassi, Іашіі, Iașii) este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iași a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918.

Iași este centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Aici funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una din cele mai prestigioase instituții academice din România, precum și alte patru universități publice și șapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa
Biserică armeană costruită în 1395), se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii, de această dată.
În 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava. În 1640, Vasile Lupu a înființat aici prima școală în limba română și o tipografie în biserica Trei Ierarhi. În 1643, prima carte tipărită în Moldova a apărut la Iași.

Orașul a fost incendiat de tătari în 1513, de otomani în 1538, și de ruși în 1686. În 1734, a fost afectat de o epidemie.
Prin Pacea de la Iași, cel de-al șaselea război ruso-turc a luat sfârșit în 1792. În 1822, turcii au luat cu asalt orașul, pentru a potoli revoluționarii greci ai Eteriei, conduși de Alexandru Ipsilanti.

Între 1565 și 1859, orașul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 și 1862, atât Iași cât și București au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei. În 1862, când uniunea celor două principate a devenit deplină, sub numele de România, capitala țării a fost stabilită la București. Pentru a compensa pierderile provocate orașului în 1861, prin schimbarea sediului guvernului, s-a votat plata a 148.150 lei orașului, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. După 1860, clădirile de lemn și chirpici au fost înlocuite treptat de cele din piatră și cărămidă, și rețeaua de străzi îmbunătățită. Au fost construite edificii noi, precum Palatul Culturii, Teatrul Național sau Universitatea "Al.I. Cuza".

În timpul primului război mondial, pentru doi ani, Iași a fost capitala României neocupate, după ce București a căzut în mâinile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. În noiembrie 1918, capitală a redevenit orașul București. Al doilea război mondial a reprezentat o perioadă neagră în istoria ieșeană. În timpul regimului Antonescu, Pogromul de la Iași din 27-29 iunie 1941 a fost printre cele mai grave evenimente de acest fel din lume, prea puțin cunoscut ieșenilor înșiși atât înainte, cât și după Revoluția română din 1989. În mai 1944, orașul a fost scena unor lupte grele între forțele româno-germane și Armata roșie, zile în care o mare parte din zonele istorice ale orașului a fost distrusă. Faimoasa divizie de elită Panzergrenadier „Großdeutschland” a obținut o victorie importantă asupra sovieticilor la Bătălia de la Târgu Frumos, în apropiere de Iași. În iulie, Iașul era ocupat de forțele staliniste.

În perioada postbelică orașul a continuat să se dezvolte, construindu-se noi cartiere și întreprinderi industriale. După căderea comunismului, orașul a rămas cel mai important centru cultural din afara arcului carpatic, dupǎ București.
Prin extinderea lui, Iașul este legendara urbe a celor 7 coline Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu, cu altitudini variind între 40 m în Lunca Bahluiului și 400 m pe Dealul Păun și Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Cetățuia, Tătărași și Galata. Orașul mai este traversat de râul Nicolina și de pârâul Șorogari (numit în evul mediu Cacaina, deoarece aici se aruncau gunoaiele); la răsărit de oraș, curge pârâul Ciric, pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement.


Iasi | Municipiul Iași (istoric Iassi, Іашіі, Iașii) este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iași a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918


Iasi a primit un rating de 4.5 / 5 de la clientii Direct Booking (4 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Iasi, Regiunea Moldova

Sursa informatiei prezentate 

Top hoteluri din Iasi

Grand Hotel Traian, Iasi

Grand Hotel Traian

   Scor 8.6 din 1 comentarii

Iasi, Regiunea Moldova, Romania

 • Hotel cu Pensiune completa  
 • Fara transport
Unirea Hotel Spa, Iasi

Unirea Hotel Spa

   Scor 9.3 din 1 comentarii

Iasi, Regiunea Moldova, Romania

 • Hotel cu Internet wireless  
 • Fara transport

  Ultima rezervare: 22.06.2017

Hotel International Iasi, Iasi

Hotel International Iasi

Iasi, Regiunea Moldova, Romania

  • Fara transport

    Ultima rezervare: 28.06.2017

  Astoria Hotel Iasi, Iasi

  Astoria Hotel Iasi

     Scor 7.9 din 1 comentarii

  Iasi, Regiunea Moldova, Romania

   • Fara transport
   Bellaria Hotel, Iasi

   Bellaria Hotel

   Iasi, Regiunea Moldova, Romania

   • Hotel cu Internet wireless  
   • Fara transport

     Ultima rezervare: 28.04.2017

   Hotel Ramada Iasi City Center, Iasi

   Hotel Ramada Iasi City Center

   Iasi, Regiunea Moldova, Romania

   • Hotel cu Internet wireless  
   • Fara transport

     Ultima rezervare: 28.05.2017

   Hotel Zimbru, Iasi

   Hotel Zimbru

   Iasi, Regiunea Moldova, Romania

    • Fara transport
    Amadeo Hotel, Iasi

    Amadeo Hotel

    Iasi, Regiunea Moldova, Romania

     • Fara transport
     Ciric Hotel, Iasi

     Ciric Hotel

     Iasi, Regiunea Moldova, Romania

     • Hotel cu loc de joaca pentru copii  
     • Fara transport
     Ceramica Hotel, Iasi

     Ceramica Hotel

     Iasi, Regiunea Moldova, Romania

      • Fara transport
      Pensiunea Villa Grande, Iasi

      Pensiunea Villa Grande

         Scor 10 din 1 comentarii

      Iasi, Regiunea Moldova, Romania

       • Fara transport
       Hotel Moldova, Iasi

       Hotel Moldova

       Iasi, Regiunea Moldova, Romania

        • Fara transport
        Capitol Hotel, Iasi

        Capitol Hotel

        Iasi, Regiunea Moldova, Romania

         • Fara transport
         Aris Villa, Iasi

         Aris Villa

         Iasi, Regiunea Moldova, Romania

          • Fara transport
          Select Hotel, Iasi

          Select Hotel

          Iasi, Regiunea Moldova, Romania

           • Fara transport
           Hotel Traian, Iasi

           Hotel Traian

           Iasi, Regiunea Moldova, Romania

            • Fara transport
            Hotel Premier Class, Iasi

            Hotel Premier Class

            Iasi, Regiunea Moldova, Romania

             • Fara transport

             Harta cu hoteluri din Iasi

             Traseu rutier pana in Iasi

             Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

             Itinerariul detaliat

             Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
             Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

             Comentariile turistilor despre Iasi


             10

             Marinescu Viforel, grup de prieteni 26.06.2017Comentariu turist DIRECT BOOKING

             ok
             10

             IUSTINA, grup de prieteni 11.01.2017
             9

             Victoria, grup de prieteni 11.10.2016Comentariu turist DIRECT BOOKING

             Orasul este frumos, curat, linistit, iar cetatenii lui sunt amabili si poilticosi
             7

             L�z�ric� Neculai, cuplu 30.12.2014Comentariu turist DIRECT BOOKING

             Iasi - pentru noi era in alta tara. Nu fusesem niciodata. Targu Iesilor-nu corespunde cu impresia pe care noi ne-am formato acum. Are iz de capitala. Probabil clima nu le-a convenit celor care au pus bazele capitalei Roma antica. Asa am inteles din ce am citit. Noi am abordat sejurul la modul spiritual. Ceea ce este in Iasi,.... oamenii multi care traiesc spiritual pentru linistea sufletului, nu va permite o dezvoltare turistica ca afacere moderna. Noi fiind mai in varsta am gasit ceea ce vroiam. Adica si turism si spiritualitate. Orasul este superb. Localnicii, mai ales cei stability din alte zone ale tarii nu sunt de accord cu noi. Noi suntem incantati, mai ales ca ultimile doua craciunuri le-am petrecut la Viena si Budapesta. Aici am primit, de fapt am gasit si am primit spiritul sarbatorilor, curat, linistit interior.
             Casa memoriala Vasile Pogor - Iasi

             Casa Memoriala Vasile Pogor - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Muzee
             Dintre locuintele particulare, ridicate in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, mai reprezentativa si bine pastrata este aceea cunoscuta sub numele de "Casa Pogor", in arhitectura careia se remarca persistenta formelor clasiciste.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Palatul Culturii - Iasi

             Palatul Culturii - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
             Frumoasa zidire e o expresie a romantismului sfarsitului de secol si o manifestare a neogoticului ce revine arhitectului I.D.Berindei. Inaugurarea a avut loc in 1926 in prezenta regelui Romaniei, Ferdinand de Hohenzoller. In 5 iunie 1883 Iasul traia sarbatoarea dezvelirii statuii lui Stefan cel Mare iar Ulita Mare era plina de lume, steaguri si fanfare. De atunci in fata Palatului troneaza statuia lui Stefan cel Mare realizata la Paris dupa schitele lui Gh Asachi.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Gradina Botanica - Iasi

             Gradina Botanica - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
             Cu o suprafata de 105 hectare Gradina Botanica straluceste prin multimea speciilor de plante prezente aici, organizare in 12 sectii.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Bojdeuca Ion Creanga - Iasi

             Bojdeuca Ion Creanga - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Muzee
             Bojdeuca lui Ion Creanga a fost inaugurata ca muzeu la 15 aprilie 1918 devenind unul din cele 12 obiective ce compun Muzeul Literaturii Romane si prima casa memoriala din Romania. Barbatul ce pacatuise mergand la teatru, tunzandu-si coada diaconiceasca si tragand cu pusca dupa ciorile din curtea bisericii Golia din Tg Cucu si-a trait aici ultimii ani de viata (1872-1889).

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Muzeul de Istorie Naturala - Iasi

             Muzeul De Istorie Naturala - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Muzee
             Fosta casa a logofatului Vasile Rosetti, adaposteste incepand cu anul 1844, Muzeul de Istorie Naturala, construit din initiativa unor membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, avand drept scop prezentarea "bogatiilor pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Biserica Sf. Trei Ierarhi - Iasi

             Biserica Sf. Trei Ierarhi - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Biserici
             Ctitorie a fericitului domnitor destoinic al Moldovei vreme de 20 ani, Vasile Lupu, a fost construita intre anii 1635-1639. Finalizarea bisericii a notat-o ctitorul in placa de piatra, in limba slavona, pe fata sudica a bisericii:"Io Vasile voievod...am zidit aceasta ruga, in numele Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ion Gura de Aur. S-a sfintit cu mana arhiepiscopului Varlaam la 7147 (1639) mai 6."

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Ruinele Curtii Domnesti - Bacau

             Ruinele Curtii Domnesti - Bacau

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
             Resedinta a lui Alexandru, fiu al lui Stefan cel Mare, in perioada 1481-1496, curtea domneasca de la Bacau a reprezentat in aceasta perioada centrul administrativ, de control si de organizare al Tarii de Jos. Caracterul itinerant al domniilor a determinat in Moldova, la fel ca in Tara Romaneasca, aparitia unor curti domnesti temporare. Aici poposea domnul in anumite imprejurari politice sau pentru a participa la judecati. Unele dintre aceste curti au servit si drept resedinta a fiului desemnat a urma la tron.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Catedrala Mitropolitana - Iasi

             Catedrala Mitropolitana - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Biserici
             Catedrala a fost ridicata pe locul bisericii Stratenia, ctitorie a sotiei lui Gheorghe Duca, Nastasia. Domnitorul parasind tronul, ramanea in paragina timp de 4 decenii. Restaurarea ei incepe la 3 iulie 1833 la insistentele Mitropolitului Veniamin Costache.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu - Iasi

             Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
             Înfiinţată în 1835 ca bibliotecă a Academiei Mihăilene, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi este o instituţie de cultură a cărei evoluţie a transformat-o într-o componentă principală a vieţii universitare ieşene de astăzi, având rolul ei distinct, în care funcţiile sale informative şi formative se împletesc cu calitatea de tezaur al miilor şi sutelor de mii de tomuri preţioase pe care le deţine în colecţiile sale.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Manastirea Golia - Iasi

             Manastirea Golia - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Manastiri
             Ascunsa intre ziduri groase si inalte, usi ferecate ca o cetate, biserica "stralucita si bogat inzestrata" imbina "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc" asa cum reiese din descrierea facuta, la 1711, de Petru cel Mare al Rusiei. Cel "moschicesc" e reprezentat de trasaturile arhitecturii rusesti, cel "grecesc" de trasaturi bizantine, iar cel "lesesc" reprezinta Renasterea de caracter baroc, raspandita atunci, ca in mai toate tarile din centrul Europei, de unde Vasile Lupu a adus mesteri.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Manastirea Galata - Iasi

             Manastirea Galata - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Manastiri
             Manastirea Galata se gaseste de 400 de ani pe dealul Miroslava putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului. Biserica manastirii poarta hramul "Inaltarea Domnului", fiind sfintita in 1584.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Casa Dosoftei - Iasi

             Casa Dosoftei - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Muzee
             "Casa cu arcade" de pe strada Anastasie Panu e una dintre cele dintai cladiri ce ne ofera o imagine unitara a evolutiei locuintelor domnesti. Cunoscuta si sub numele de "Casa Dosoftei", fiindca o vreme, a adapostit tiparnita mitropolitului Dosoftei", aceasta straveche casa, din prima jumatate a secolului al XVII-lea este o cladire inalta, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane inalte si svelta, cu foisoare taranesti, compusa din doua incaperi boltice, precedate, spre strada, de un portic inalt cu cinci arcade.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Manastirea Cetatuia - Iasi

             Manastirea Cetatuia - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Manastiri
             Manastirea Cetatuia este o ctitorie a lui Gheorghe Duca, domnitorul Moldovei, inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si ridicata intre 1669-1672.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Biserica Banu - Iasi

             Biserica Banu - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Biserici
             Atestata documentar din anul 1638, in perioada domniei lui Vasile Lupu, biserica Banu este un important monument istoric si de arhitectura al Iasului.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Manastirea Frumoasa - Iasi

             Manastirea Frumoasa - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Manastiri
             Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care au inceput acum patru secole si au suferit, in epocile urmatoare, transformari radicale. Aceste locuri au intrat in istorie in timpul celei de-a doua domnii a lui Petre Schiopul, iar ctitorul primei biserici de la Frumoasa(1583) a fost Melentie Balica, boier ce a detinut inalte dregatorii in divanul Moldovei.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Biserica Sfantul Nicolae Domnesc - Iasi

             Biserica Sfantul Nicolae Domnesc - Iasi

             Regiunea Moldova, Romania
             Obiective turistice in categoria: Biserici
             Biserica Sf. Nicolae Domnesc a fost construita din vointa lui Stefan cel Mare intre 1 iunie 1491 si 10 august 1492. Datorita vechimii sale a infruntat o multime de incendii, cutremure si vicisitudini care au adus-o intr-o stare grava de ruinare. Descoperita si ruinata ramanea astfel pana la domnia lui Antonie Ruset care prin 1676 incepea repararea ei.

             Vezi cazare si hoteluri in apropiere

             Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.