Despre Targoviste - prezentare, informatii, poze si recomandari

Vechea cetate de scaun, Targoviste este situat in partea central-sudica a Romaniei pe o terasa inalta de 260m, deasupra vaii Ialomitei, la limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si Campia Inalta a Targovistei, care cuprinde interfluviul dintre raul Dambovita si raul Ialomita pana la contactul cu „campia de divagare”, joasa si monotona, fiind o prelungire a campiilor subcolinare. Campia este desprinsa din uniformitatea Campiei Romane, Targovistea fiind asezata in sectorul subcolinar al acesteia, parte a campiei Piemontane Inalte a Ialomitei, si in vecinatatea Dealurilor Subcarpatice.

Sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul si in imprejurimile orasului Targoviste au dovedit ca aceasta regiune era locuita inca din neolitic. In Muzeul de Arheologie se gasesc vestigii ale culturilor de tip Stancevo-Cris, Gumelnita, Cotofeni, apoi din perioada bronzului si din epoca fierului. Bine ilustrate in muzeu sunt podoabe si unelte geto-dacice din vremea regilor Daciei, Burebista si Decebal, si ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei in aria culturii materiale daco-romane (sec. I-III) si apoi bizantina (sec. V-VI).

In cartierul Suseni din actualul Targoviste s-au gasit urme ale unei asezari din sec. II-V peste care este suprapusa alta protoromana din sec. VIII-X. Peste acestea, s-a format o asezare rurala in sec. XII-XIV, din care s-a dezvoltat targul medieval. Perioada medievala i-a adus recunoasterea ca targ de importanta europeana, unde se schimbau marfuri sosite din trei continente cu cele ale producatorilor locali. Nicolae Iorga crede ca la Targoviste a avut loc batalia (datand-o in 1369) dintre voievodul Transilvaniei Nicolae Lackfi si parcalabul Dragomir al cetatii Dambovitei in vremea domniei lui Vladislav I, alias Vlaicu-Voda, castigata de romani.

Este de retinut ca, in cronica turcului Ioan Küküllö, se pomeneste de existenta, pe locul unde se afla astazi orasul, a unei fortificatii, caci „voievodul Nicolae, dupa ce a trecut cu oastea….raul Ialomita luand cu putere intariturile ridicate de valahi” este nevoit sa se retraga. O dovada ca orasul exista inca de atunci si ca romanii s-au batut cu indarjire.

Prima mentiune a orasului, la 1396, este facuta de cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat orasul cu ocazia pregatirilor pentru lupta de la Nicopole. In timpul domniei lui Mircea cel Batran orasul a devenit principala resedinta domneasca a Tarii Romanesti. Tot in timpul acestui domnitor a fost refacuta Curtea Domneasca, ale carei ruine imprejmuiesc astazi Turnul Chindiei; ultimele cercetari arheologice au avansat ideea ca o curte a fost ridicata aici inainte de Mircea cel Batran. Primul act oficial, din 1406, este scris pe hartie catre manastirea Tismana de “Io. Mircea I Basarab, voievodul Tarii Romanesti, duce de Fagaras si Almas, comite de Severin, despot al pamanturilor lui Dobrotici si domn al Darstorului, spre cunostinta acestora, atat celor de acum, cat si celor viitori”, asa cum semna tratatele sale de alianta.

In 1418 Targoviste este atestat ca oras si capitala a Tarii Romanesti. In aceasta perioada orasul Targoviste a beneficiat de un statut privilegiat fiind cel mai important centru economic si cultural al Tarii Romanesti fapt favorizat si de pozitia sa la rascrucea unor importante drumuri comerciale.

Din 1424 se pastreaza prima reglementare comerciala facuta de domnitorul Dan II, ce stabileste privilegiile vamale ale targovetilor locali si drepturile de care beneficiau acestia in tara. Din 1451 dateaza prima culegere de legi facuta de gramaticul Dragomir, din porunca voievodului Vladislav II. Vlad Tepes urca pe tron in 1456 cu sprijinul prietenilor sai Ioan Huniade si Stefan cel Mare si se inscrie in istorie pentru victoria din 1462 impotriva sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. In timpul sau a fost construit Turnul Chindiei.

Voievodul Radu cel Mare recladeste incepand cu 1499 biserica “Sf. Nicolae din Deal”, cunoscuta azi ca Manastirea Dealu, care va fi terminata de urmasul sau Vlad cel Tanar. Pictura acesteia va fi realizata in 1514 sub Neagoe Basarab de zugravul Dobomir din Targoviste. Dupa toate probabilitatile, la Targoviste a activat primul mester tipograf din Tara Romaneasca, Macarie, care a tiparit, incepand cu anul 1508, primele trei carti in limba slavona cunoscute la noi: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) si „Evangheliarul” (1512). Catre mijlocul aceluiasi secol activitatea tipografica este reluata la Targoviste de ucenicul lui Macarie, Dimitrie Liubavici, cu un „Molivelnic” (1545) si un „Apostol” (1547). Mihai Viteazul a reusit in 1600, pentru prima oara, Unirea celor trei principate romanesti – Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Prestigiul lui de aparator al crestinatatii era recunoscut in intreaga Europa. Tradarea si uciderea lui a fost plansa de toti romanii. In timpul sau, Targoviste este ocupata de turcii lui Sinan Pasa, care fortifica zona centrala.

In octombrie 1595, trupele crestine ale Ungariei si ale lui Mihai Viteazul elibereaza orasul, ce sufera insa mari pagube. Matei Basarab (1632-1654) a fost un mare sprijinitor al culturii. El este cel care intareste si extinde fortificatiile orasului (unice la sud de Carpati), repara vechile biserici si construieste multe altele noi. Constantin Brancoveanu a asigurat timp de un sfert de secol (1688-1714) stabilitatea tarii si a murit ca un martir, refuzand sa-si tradeze credinta. In timpul sau, resedinta de vara a tarii s-a aflat la Targoviste, iar cea de iarna la Bucuresti. Dupa domnia sa, capitala se muta la Bucuresti, eveniment in urma caruia Targoviste a inceput sa piarda din puterea economica precum si din populatie. Urmeaza un secol al domnilor fanarioti.

Vechea cetate de scaun este cu adevarat parasita si trecerea timpului afecteaza tot mai dureros din zidurile sale, ce ajung sa fie folosite de boieri si unii localnici ca material de constructie pentru propriile case. Rascoala lui Tudor Vladimirescu, din 1821, dupa ce straluceste la Bucuresti, restabilind domniile pamantene pe scaunul tarii, se sfarseste trist la Targoviste. Tudor si multi dintre soldatii sai sunt masacrati de eteristi pe locul din fata bisericii Mitropoliei, unde s-a ridicat o cruce de piatra, in amintirea lor. Targovistenii au participat activ la revolutia romana din 1848 si au sustinut toate actele politice ale unionistilor. Dupa unire, Alexandru Ioan Cuza a intrat sa viziteze orasul, pe sub o arcada de flori, la 17 iunie 1859.

Modernizarea societatii romanesti la sfarsitul sec. XIX a insemnat un mare avant economic, ilustrat prin iluminarea orasului in 1863, inaugurarea cursei de diligente si apoi de cale ferata Bucuresti-Targoviste, infiintarea primei intreprinderi industriale – Arsenalul Armatei, construirea rafinariilor de petrol. Targoviste si-a platit tributul de sange in toate marile batalii ale natiunii. In razboiul de independenta din 1877-1878 s-au distins numerosi comandanti si ostasi targovisteni. In timpul primului razboi mondial Regimentul III Dambovita nr. 22 a primit Ordinul “Mihai Viteazul” pentru vitejia sa in campania din Transilvania din 1916, si apoi in timpul marilor batalii de la Marasti, Oituz si Marasesti in 1917.

Declarat municipiu in 1968, in prezent Targoviste are aproximativ 99000 locuitori si este resedinta judetului Dambovita.

In prezent orasul Targoviste este un centru economic si cultural important al Munteniei si are un potential turistic insemnat prin numeroasele constructii si monumente cu o valoare istorica deosebita.


Targoviste | Vechea cetate de scaun, Targoviste este situat in partea central-sudica a Romaniei pe o terasa inalta de 260m, deasupra vaii Ialomitei, la limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si Campia Inalta a Targovistei, care cuprinde interfluviul dintre raul Dambovita si raul Ialomita pana la contactul cu „campia de divagare”, joasa si monotona, fiind o prelungire a campiilor subcolinare

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Targoviste

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Targoviste?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Targoviste?

Hotel Dambovita, HOTEL VALAHIA, Hotel King, NOVA, HOTEL TOLEA sunt cele mai populare hoteluri din Targoviste

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Targoviste?

Hotel Dambovita, HOTEL VALAHIA, Hotel King, HOTEL TOLEA, NOVA sunt cele mai apreciate hoteluri din Targoviste ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Targoviste >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Targoviste?

Hotel Dambovita sunt cele mai apreciate hoteluri din Targoviste ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Targoviste >

Care sunt hotelurile ce au acces internet wi-fi gratuit din Targoviste?

Hotel Dambovita, HOTEL TOLEA sunt hoteluri din Targoviste ce au acces gratuit la internet

Top hoteluri din Targoviste

Hotel King, Targoviste

Hotel King

Targoviste, Muntenia, Romania

  • Fara transport
  Hotel Dambovita, Targoviste

  Hotel Dambovita

  Targoviste, Muntenia, Romania

  • Hotel cu Internet wireless  
  • Fara transport
  Hotel Tolea, Targoviste

  Hotel Tolea

  Targoviste, Muntenia, Romania

   • Fara transport
   Hotel Valahia, Targoviste

   Hotel Valahia

   Targoviste, Muntenia, Romania

   • Hotel cu parcare proprie  
   • Fara transport
   Nova, Targoviste

   Nova

   Targoviste, Muntenia, Romania

    • Fara transport
    Solarino, Targoviste

    Solarino

    Targoviste, Muntenia, Romania

     • Fara transport

     Harta cu hoteluri din Targoviste

     Traseu rutier pana in Targoviste

     Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

     Itinerariul detaliat

     Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
     Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.
     Castelul Peles

     Castelul Peles

     Valea Prahovei, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Complexul Peles - ansamblul arhitectural (castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de garda si Economatul) construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles intr-un loc deosebit de pitoresc reprezinta unul din obiectivele cele mai cautate de pe Valea Prahovei.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Parcul National Cozia

     Parcul National Cozia

     Valea Oltului, Romania
     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
     Parcul Naţional Cozia se află situat în partea central-sudică a Carpaţilor Meridionali, mărginit la nord de Depresiunea Loviştei, strãvechea Terra Loystha, o vastă arie încărcată de istorie, cu multe localităţi, organizate odinioară în ţinutul lui Seneslau, unde populaţia continuă tradiţiile şi obiceiurile străvechi.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castelul Cantacuzino - Busteni

     Castelul Cantacuzino - Busteni

     Valea Prahovei, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castelul Cantacuzino a fost cladit in anul 1911 in parcul al carui proprietar a fost Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis “Nababu” din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castelul Bran

     Castelul Bran

     Bran Moeciu, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castelul Bran, situat în apropiere de Bran şi în imediata apropiere de Braşov, este un monument national si punct de reper în România. Cetatea este situata la granita dintre Transilvania şi Ţara Românească, pe DN73. Este cunoscut sub numele de "Castelul lui Dracula" fiind unul din multele locuri legate de legenda lui Dracula, inclusiv Castelul Poienari şi Castelul Corvinilor.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Cetatea Poenari

     Cetatea Poenari

     Transfagarasan, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Aproape de barajul Vidraru, in varful muntelui Cetatuia, se profileaza vechea cetate Poienari, la care se ajunge urcand 1480 de trepte din beton care serpuiesc printr-o padure de fag.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castelul Iulia Hasdeu

     Castelul Iulia Hasdeu

     Valea Prahovei, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castelul Iulia Hasdeu, creația lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, construit în memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu (numit și "Castelul Magului de la Câmpina"), reprezintă una dintre construcțiile unicat realizate aproape exclusiv pe baza informațiilor și planurilor transmise de către Iulia (din "lumea de dincolo") în cadrul ședințelor de spiritism organizate de tatăl său. Aici a scris B. P. Hașdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito ("așa gândesc!") și tot aici a realizat primele experiențe de psihofotografie.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castrul Roman Arutela

     Castrul Roman Arutela

     Valea Oltului, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localitățile Păușa și Căciulata, în punctul „Poiana Bivolari”, lângă orașul Călimănești, fiind trecut în lista monumentelor istorice din 2004 datând din epoca romană anii 137–138 d.C. Construcția se găsește pe malul stâng al Oltului, în vecinătatea Mănăstirii Cozia și în ambianța complexului hidroenergetic Turnu.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Cetatea Rasnov

     Cetatea Rasnov

     Bran Moeciu, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Rezervatia Glodeasa

     Rezervatia Glodeasa

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
     Glodeasa este o padure seculara virgina de fag si de brad, cu varste intre 200-300 ani si inaltimi de 40-45 m. Deoarece in zona nu se efectueaza exploatare forestiera, padurea pastreaza marturii ale evolutiei invelisului forestier al muntilor nostri.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Gradina Botanica - Bucuresti

     Gradina Botanica - Bucuresti

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
     Gradina Botanica din Bucuresti, a fost amplasata in locatia actuala din 1884, cu o suprafata de ~ 17 hectare, datorita pasiunii Prof. Dr. Dimitrie Brandza si arhitectului peisagist Fuchs, originar din Bruxelles.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Parcul Herastrau - Bucuresti

     Parcul Herastrau - Bucuresti

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
     Parcul Herăstrău sau Parcul Național Carol al II-lea a fost construit în 1936 pe malurile Lacului Herăstrău (74 ha) și este cel mai mare parc al Bucureștiului.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Cetatea Feldioara

     Cetatea Feldioara

     Transilvania, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Cetatea Feldioara astazi oras - se afla pe malul stang al Oltului, la 17 km nord-vest de Brasov. Numele de astazi al localitatii este de origine maghiara, Föld-Vár insemnand ``Cetate de pamant``, dar el nu a fost insa intotdeauna asa. Varianta germana este Marienburg si inseamna ``Orasul Mariei``. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni, iar cetatea de la Feldioara este una dintre fortificatiile care pot fi atribuite acestora.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Parcul Cismigiu - Bucuresti

     Parcul Cismigiu - Bucuresti

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
     Parcul Cismigiu este situat in centrul capitalei, este cel mai vechi parc din Bucuresti si se intinde pe 17 hectare. La 1779 cand domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a dat ordin sa se construiasca doua cismele pentru a avea apa buna de baut; numele parcului provine de la aceste cismele.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Curtea Domneasca - Targoviste

     Curtea Domneasca - Targoviste

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Muzee
     Curtea Domneasca grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, dateaza din vremea domniei lui Mircea cel Batran sub Vlad Tepes (1456-1462) Curtea Domneasca a dobandit noi constructii printre care si Turnul Chindiei.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Manastirea Dealu - Targoviste

     Manastirea Dealu - Targoviste

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Manastiri
     Manastirea Dealu se numara printre cele mai remarcante edificii arhitectonice din tara noastra. Inaltata intr-o perioada de mare inflorire artistica (secolul al XVI-lea), biserica reflecta atat din punct de vedere structural cat si sub aspectul plasticii decorative, aportul creator adus de mesterii autohtoni la promovarea arhitecturii romanesti.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castrul Roman de la Pietroasele

     Castrul Roman De La Pietroasele

     Valea Buzaului, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Se crede că acest castru a fost construit de către împăratul Constantin cel Mare în perioada campaniei din anul 332 împotriva goților de la nord de Dunăre.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Muzeul Scriitorilor Targovisteni

     Muzeul Scriitorilor Targovisteni

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Muzee
     "Casa mea e un roman de toata frumusetea", marturisea Ion Al. Bratescu Voinesti. Intr-adevar, casa din Targoviste, devenita intre timp "MUZEUL SCRIITORILOR DAMBOVITENI", devorand deci, biografii si sclipat fulgurant de viata, pare sa transforme afirmatia entuziasta a proprietarului de altadata in previziune.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti - Tragoviste

     Muzeul Tiparului Si Al Cartii Vechi Romanesti - Tragoviste

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Muzee
     Se afla amplasat intr-o cladire impunatoare, monument arhitectonic pe care mesterii domnitorului Constantin Brancoveanu l-au ridicat, pe beciuri preexistente, la inceputul secolului al XVII-lea pentru fiica sa, domnita Safta - si in care stolnicul Constantin Cantacuzino si-a tinut biblioteca, printre cele mai valoroase din Tara Romanesca la acea vreme.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Catedrala arhiepiscopala din Targoviste

     Catedrala Arhiepiscopala Din Targoviste

     Muntenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Biserici
     Actuala catedrala arhiepiscopala are hramul ``Inaltarea Domnului `` si este situata aproape de centrul orasului Targoviste. Cu toate ca, Mircea cel Batran a mutat, pe la anul 1400, scaunul domnesc la Targoviste, mitropolia a ramas in Curtea de Arges pana in 1515.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castelul Pelisor

     Castelul Pelisor

     Valea Prahovei, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș, in Sinaia. Castelul a fost construit între anii 1889 și 1903, de regele Carol I și era destinat viitorului rege Ferdinand și Reginei Maria. Pâna la finisarea Pelișorului, tinerii au locuit la Foișor. Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întrega casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară și poartă amprenta unei personalități puternice: regina Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.