Despre Tismana - prezentare, informatii, poze si recomandari
Tismana este situata in sud-vestul Romaniei, in partea de nord-vest a judetului Gorj, la 30 km de Tg. Jiu.
Comuna Tismana are sate cu populatie peste 1000 locuitori (Tismana, Pocruia, Sohodol), sate mijlocii cu populatie intre 501 si 1000 locuitori (Gornovita, Costeni, Celei) si sate mici cu populatie sub 500 locuitori (Vanata, Topesti, Valcele, Isvarna si Racoti).
Localitatea Tismana este atestata prin Hrisovul din anul 1385 de catre domnitorul Dan I, iar in documentele veacurilor al XV-lea şi al XVI-lea (3 sept. 1841 şi 11 ian. 1585) gasim consemnat „oraşul de la Tismana", ceea ce denota o dezvoltare timpurie a unora dintre elementele constitutive ale societaţii urbane in acest perimetru.
Tismana este un loc incarcat de istorie, toate lacasurile de cult de pe teritoriul sau fiind construite pe locul sau langa vechi biserici crestine de lemn, care la randul lor au fost construite pe vechi locuri de cult getice, „pagane”, care au fost mai apoi crestinate. Vechile denumiri de cult precrestin au fost adaptate, bisericile purtand pecetea hramurilor crestine.
Astfel, „locul amenajat” („diz” + „meni”) pentru intruniri pagane legate de cultul mamei, in perioada precrestina, este crestinat prin constructia unei biserici cu hramul Sfintei Fecioare Maria. Mai tarziu aici se incepe amenajarea platoului Pisatori, in partea de est, cu blocuri de siga si tiranti din lemn de tisa. La mijloc, pe versantul estic, se construieste prima biserica din tisa, care prin pozitia naturala, avea alura de cetate fiind numita “Tis” + “meana”, de unde denumirea de Tismena, apoi Tismana atestata documentar abia intre anii 1364-1373 .
Pe langa lacasurile de cult in comuna Tismana regasim reteaua de turism rural ANTREC organizata in 17 pensiuni turistice in care activeaza circa 50 de persoane, asociatia crescatorilor de animale, 6 camine culturale (Tismana, Topesti, Pocruia, Costeni, Sohodol si Isvarna) si de asemenea dovezi arheologice care atesta prezenta unor locuri amenajate pentru desfasurarea ritualurilor religioase precrestine gete, dovezi ale contactelor cu civilizatia egipteana prin expeditiile faraonilor la Istru si tot aici a fost identificata cea mai veche locuire musteriana din Romania.
Tismana | Tismana este un oras din judetul Gorj, Oltenia, Romania, fiind declarat oras abia la data de 5 aprilie 2004. Localitatea este cunoscuta deoarece, la nord, pe Valea raului Tismana se afla Manastirea Tismana si aici se executa covoarele Tismana si Oltenia
simboluri ale artei traditionale mestesugaresti, iar vanatul exista din abundenta pentru ca teritoriul orasului cuprinde o parte din Parcul National Domogled-Valea Cernei si se invecineaza la nord cu Parcul National Retezat
Sursa informatiei prezentate
Sursa informatiilor din aceasta pagina
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele publicate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru prin formularul de contact disponibil in Pagina de Contact, mentionand pagina si continutul care contravin legii. Direct Booking utilizeaza materiale promotionale puse la dispozitie de terti si nu poate controla sau verifica originea acestora. Direct Booking va retrage imediat din site-urile sale orice material ilegal si va informa partea vatamata despre acest lucru.
Intrebari frecvente despre Tismana
- Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Tismana?
Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici
- Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Tismana?
Hotel Restaurant Tismana sunt cele mai populare hoteluri din Tismana
- Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Tismana?
Hotel Restaurant Tismana sunt cele mai apreciate hoteluri din Tismana ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Tismana >
- Care sunt hotelurile ce au acces internet wi-fi gratuit din Tismana?
sunt hoteluri din Tismana ce au acces gratuit la internet