Despre Tismana - prezentare, informatii, poze si recomandari

Tismana este situata in sud-vestul Romaniei, in partea de nord-vest a judetului Gorj, la 30 km de Tg. Jiu.

Comuna Tismana are sate cu populatie peste 1000 locuitori (Tismana, Pocruia, Sohodol), sate mijlocii cu populatie intre 501 si 1000 locuitori (Gornovita, Costeni, Celei) si sate mici cu populatie sub 500 locuitori (Vanata, Topesti, Valcele, Isvarna si Racoti).

Localitatea Tismana este atestata prin Hrisovul din anul 1385 de catre domnitorul Dan I, iar in documentele veacurilor al XV-lea şi al XVI-lea (3 sept. 1841 şi 11 ian. 1585) gasim consemnat „oraşul de la Tismana", ceea ce denota o dezvoltare timpurie a unora dintre elementele constitutive ale societaţii urbane in acest perimetru.

Tismana este un loc incarcat de istorie, toate lacasurile de cult de pe teritoriul sau fiind construite pe locul sau langa vechi biserici crestine de lemn, care la randul lor au fost construite pe vechi locuri de cult getice, „pagane”, care au fost mai apoi crestinate. Vechile denumiri de cult precrestin au fost adaptate, bisericile purtand pecetea hramurilor crestine.
Astfel, „locul amenajat” („diz” + „meni”) pentru intruniri pagane legate de cultul mamei, in perioada precrestina, este crestinat prin constructia unei biserici cu hramul Sfintei Fecioare Maria. Mai tarziu aici se incepe amenajarea platoului Pisatori, in partea de est, cu blocuri de siga si tiranti din lemn de tisa. La mijloc, pe versantul estic, se construieste prima biserica din tisa, care prin pozitia naturala, avea alura de cetate fiind numita “Tis” + “meana”, de unde denumirea de Tismena, apoi Tismana atestata documentar abia intre anii 1364-1373 .

Pe langa lacasurile de cult in comuna Tismana regasim reteaua de turism rural ANTREC organizata in 17 pensiuni turistice in care activeaza circa 50 de persoane, asociatia crescatorilor de animale, 6 camine culturale (Tismana, Topesti, Pocruia, Costeni, Sohodol si Isvarna) si de asemenea dovezi arheologice care atesta prezenta unor locuri amenajate pentru desfasurarea ritualurilor religioase precrestine gete, dovezi ale contactelor cu civilizatia egipteana prin expeditiile faraonilor la Istru si tot aici a fost identificata cea mai veche locuire musteriana din Romania.


Tismana | Tismana este un oras din judetul Gorj, Oltenia, Romania, fiind declarat oras abia la data de 5 aprilie 2004. Localitatea este cunoscuta deoarece, la nord, pe Valea raului Tismana se afla Manastirea Tismana si aici se executa covoarele Tismana si Oltenia simboluri ale artei traditionale mestesugaresti, iar vanatul exista din abundenta pentru ca teritoriul orasului cuprinde o parte din Parcul National Domogled-Valea Cernei si se invecineaza la nord cu Parcul National Retezat

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Tismana

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Tismana?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Tismana?

sunt cele mai populare hoteluri din Tismana

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Tismana?

sunt cele mai apreciate hoteluri din Tismana ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Tismana >

Care sunt hotelurile ce au acces internet wi-fi gratuit din Tismana?

sunt hoteluri din Tismana ce au acces gratuit la internet

Top hoteluri din Tismana

Harta cu hoteluri din Tismana

Traseu rutier pana in Tismana

Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

Itinerariul detaliat

Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.
Nu am gasit nici un obiectiv turistic conform criteriilor specificate
Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.