Despre Cartisoara - prezentare, informatii, poze si recomandari

Situată la 47 km vest de municipiul Sibiu, la sud de drumul naţional Sibiu-Braşov (DN1), pe traseul şoselei care traversează Munţii Făgăraş („Transfăgărăşanul”), de o parte şi de alta a pârâului Cârţişoara, aşezarea, cunoscută cândva şi sub numele de „Cârţa Română”, a fost populată, aproape exclusiv, de la începuturile Evului Mediu şi până în prezent, de români. Satul se află pe itinerariul șoselei care traversează Munții Făgărașului. Cea dintâi atestare documentară a localităţii datează din anul 1223, dar este vorba doar de o atestare implicită. Documentele menţionează că aşezarea a fost retrasă de sub autoritatea juridică a românilor şi donată mănăstirii cisterciene Cârţa. Identificarea clară a localităţii şi confirmarea caracterului său românesc datează însă din anul 1252. Pe atunci Cârţişoara, sub denumirea de „Ţara Cârţei”, era centrul administrativ şi politico-religios al Ţării Făgăraşului, având aceeaşi importanţă politico-administrativă precum Braşovul pentru saşi ori Sfântu Gheorghe pentru secui.

Potrivit unor interpretări, se presupune că numele comunei ar fi de origine slavă, fiind derivat din etimonul vechi slav „kurco”, ceea ce înseamnă loc defrişat, „curătură”, fie din sinonimul slavon „krc” sau „krci”. Potrivit altor interpretări, numele aşezării româneşti ar fi fost preluat de la mănăstirea Cârţa, aşezământ al călugărilor cistercieni, ale cărui ruine se pot observa şi astăzi la circa 5 km depărtare de Cârţişoara. Conform altei opinii, originea numelui se află în germanul „kerze” („lumânare”, „candelă”), denumire care îşi are sorgintea în numele latin al conventului mănăstirii Cârţa: „Santa Maria de Candelis”.

În Evul Mediu, localitatea decade până la nivelul unui sat oarecare. Denumirea de Cârţişoara apare în izvoarele scrise în 1509, iar spre jumătatea secolului al XVI-lea apare atestată cu numele celor două sate, Streza-Cârţişoara şi Oprea-Cârţişoara. Un secol mai târziu, cele două sate au fost donate familiei nobiliare Teleki (care a înfiinţat la Oprea Cârţişoara o manufactură care producea hârtie). Cele două sate au fost reunite din punct de vedere administrativ în localitatea Cârţişoara abia în anul 1964.

Dupa desfiintarea iobagiei in Cirtisoara a luat fiinta Ocolul Silvic ce a administrat padurile fostei familii nobiliare Teleki si in general toate padurile proprietate de stat de la comuna Porumbacu de Sus pana la Zarnesti.

Sediul ocolului silvic a fost construit in jurul anului 1900 pe locul unde in trecut exista castelul familiei nobiliare . In prezent in aceasta cladire se afla primaria comunei , in mijlocul unei gradini cu o suprafata de 10.000 mp . In planul de lucrari al actualului consiliu local se afla si renovarea cladirii si amenajarea gradinii spre a i se reda farmecul si frumusetea de odinioara.

Cartisoara este un nume ce te duce cu gandul la poezie, la muntii Fagaras izbucnind mareti si facandu-ti pofta de hoinareala. Cartisoara este satul legendarului cioban Badea Cartan – “dacul coborat de pe Columna”, pastorul roman ajuns la Roma pe jos ca sa sarute Columna lui Traian. Tot Cartisoara este sinonim cu spiritualitate si schitul maicutelor iconare de la Manastirea ce imprumuta numele localitatii.

Veniti aici pentru o excursie plina de file de istorie, de munti inzapeziti, un tur gastronomic si povestile cabanierilor. Nu ratati drumetiile in masivul Fagaras, vizite la Muzeul Satesc Badea Cartan, Biserica Ortodoxa Streza, Biserica Ortodoxa Oprea si Pastravaria Balea


Cartisoara | Situată la 47 km vest de municipiul Sibiu, la sud de drumul naţional Sibiu-Braşov (DN1), pe traseul şoselei care traversează Munţii Făgăraş („Transfăgărăşanul”), de o parte şi de alta a pârâului Cârţişoara, aşezarea, cunoscută cândva şi sub numele de „Cârţa Română”, a fost populată, aproape exclusiv, de la începuturile Evului Mediu şi până în prezent, de români

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Cartisoara

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Cartisoara?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Cartisoara?

sunt cele mai populare hoteluri din Cartisoara

Top hoteluri din Cartisoara

Harta cu hoteluri din Cartisoara

Traseu rutier pana in Cartisoara

Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

Itinerariul detaliat

Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.
Nu am gasit nici un obiectiv turistic conform criteriilor specificate
Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.