Despre Craiova - prezentare, informatii, poze si recomandari


Craiova a primit un rating de 4.9 / 5 de la clientii Direct Booking (7 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Craiova, Oltenia

Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de București și 68 km de Dunăre. Forma orașului este foarte neregulată, în special spre partea vestică și nordică, iar interiorul orașului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populația sa, suprafața orașului este mică.

Regimul climatic este temperat continental specific de câmpie, cu influențe submediteraneene, datorate poziției depresionare pe care o ocupă județul în sud-vestul țării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitațiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.

Relieful orașului Craiova se identifică cu relieful județului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o ușoară influență a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.

Craiova are o populație de 298 643 locuitori, fiind al 6-lea oraș din România, în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 335 000 locuitori.

Originea numelui actual al orașului este subiectul multor controverse și plutește în legendă; singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că numele vine de la slavonescul "kralj" (rege, crai).

Aașezarea Craiovei apare prima data în inscripția de pe mormântul lui Vladislav I, apoi la 1 iunie 1475, într-un hrisov al domnului Laiotă Basarab sub numele de Pelendava.

În afara denumirii antice, Pelendava și a numelui actual(Craiova), localitatea a mai purtat începând cu secolele VII-VIII denumirea latină Ponsiona (pod peste Jiu) denumirea aflată pe o inscripție găsită pe un fragment de stelă în apropierea castrului Pelendava datată din secolul al VII-lea.

O parte a istoricilor, în frunte cu Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu-Hașdeu și Alexandru D. Xenopol consideră că pe teritoriul de azi al Craiovei a fost teatrul bătăliei de la Rovine din timpul lui Mircea cel Bătrân.

La sfârșitul secolului al XV-lea, Craiova era un târg, întins pe moșia puternicilor boieri Craiovești și a Basarabilor. După prima jumătate a secolului al XVI-lea, Craiova este numită frecvent oraș, fiind cel mai important loc al schimburilor din zonă.

Apărută in ultimele decenii ale secolului al XV-lea, Marea Bănie de Craiova a devenit într-un timp relativ scurt cea de-a doua instituție politică a țării ca importanță, după domnie.

În timpul lui Mihai Viteazul, Craiova a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând orașul ca un important centru politic si militar. Craiova a fost în evul mediu și un centru cu un important rol militar și strategic, fiind un loc de grupare sau regrupare a forțelor militare și centru de declanșare a acțiunilor antiotomane.

În 1770 - 1771 capitala Țării Românești este mutată la Craiova.

În timpul ocupației țariste (1828 - 1834), Craiova cunoaște creșteri economice importante. Existau în 1832 un număr de 595 de prăvălii, din care "197 de lemn și 398 de zid". Orașul se menține ca centru comercial al Olteniei; exportă în Austria și Turcia cereale, piei, ceară, animale, seu și cervis. În 1846 la Craiova s-a înființat prima societate românească pe acțiuni pentru transportul cerealelor cu vaporul pe Dunăre, la Brăila.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Craiova - cu cei peste 40.000 de locuitori - era un oraș ce avea mici fabrici și ateliere de produse chimice, mașini agricole, arte grafice, tăbăcarii, textile, materiale de construcții etc.

În 1913 în timpul guvernului Titu Maiorescu se semnează tratatul de pace prin care se încheie Războiul balcanic, tratat cunoscut în istorie sub numele de "Pacea de la Craiova".

În anii neutralității (1914-1916), Craiova a devenit un puternic centru militar, aici fiind cartierul general al "Armatei I". În august 1916, în momentul intrării în război, Armata I avea un efectiv de 134.400 de oameni.

În 1940 Craiova devine locul "conferinței romano-bulgare", în urma discuțiilor româno-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.

Începând cu anii '60 orașul devine un puternic centru industrial; se dezvoltă industria constructoare de mașini și utilaje, de avioane, industria chimică, alimentară, ușoară, a materialelor de construcții, industria electrotehnică, industria extractivă, industria energetică. Între ele se pot enumera Electroputere Craiova, fabrica de avioane, cea de automobile sau Combinatul de la Ișalnița.

Astăzi, Craiova este un important centru economic și universitar-cultural.

Craiova | Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Craiova

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Craiova?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Craiova?

Prestige Boutique Hotel Craiova, Golden House, Hotel Splendid 1900, Ramada Plaza Craiova, Hotel Craiovita sunt cele mai populare hoteluri din Craiova

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Craiova?

Prestige Boutique Hotel Craiova, Golden House, Hotel Splendid 1900, Ramada Plaza Craiova, Hotel Craiovita sunt cele mai apreciate hoteluri din Craiova ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Craiova >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Craiova?

Hotel Craiovita, Sydney Hotel, Hotel Rexton, Casa Craiova Nuova, Pensiunea Belvedere sunt cele mai apreciate hoteluri din Craiova ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Craiova >

Care sunt hotelurile ce au piscina exterioara din Craiova?

Helin Aeroport, Hotel Plaza Lake sunt cele mai apreciate hoteluri din Craiova ce au piscina exterioara. Mai multe hotelurile ce au piscina exterioara din Craiova >

Top hoteluri din Craiova

Hotel Meliss, Craiova

Hotel Meliss

Craiova, Oltenia, Romania

  • Fara transport
  Sydney Hotel, Craiova

  Sydney Hotel

  Craiova, Oltenia, Romania

  • Hotel cu parcare proprie  
  • Fara transport
  Prestige Boutique Hotel Craiova, Craiova

  Prestige Boutique Hotel Craiova

     Scor 9.4 din 3 comentarii

  Craiova, Oltenia, Romania

  • Hotel cu Internet wireless  
  • Fara transport
  Lido, Craiova

  Lido

  Craiova, Oltenia, Romania

  • Hotel cu parcare proprie  
  • Fara transport
  Hotel Andres, Craiova

  Hotel Andres

  Craiova, Oltenia, Romania

   • Fara transport
   Green House, Craiova

   Green House

   Craiova, Oltenia, Romania

   • Hotel cu parcare proprie  
   • Fara transport
   Hotel Relax, Craiova

   Hotel Relax

   Craiova, Oltenia, Romania

    • Fara transport
    La Favorita Guesthouse Boutique, Craiova

    La Favorita Guesthouse Boutique

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport
    The Arlington Boutique Hotel, Craiova

    The Arlington Boutique Hotel

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu parcare proprie  
    • Fara transport
    Hotel Royal, Craiova

    Hotel Royal

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport
    Helin Aeroport, Craiova

    Helin Aeroport

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu parcare proprie  
    • Fara transport
    Hotel Rexton, Craiova

    Hotel Rexton

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport
    Hotel Craiovita, Craiova

    Hotel Craiovita

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport

      Ultima rezervare: 09.09.2021

    Hotel Splendid 1900, Craiova

    Hotel Splendid 1900

    Craiova, Oltenia, Romania

    • Hotel cu Internet wireless  
    • Fara transport
    Golden House, Craiova

    Golden House

       Scor 9.9 din 1 comentarii

    Craiova, Oltenia, Romania

     • Fara transport
     Ramada Plaza Craiova, Craiova

     Ramada Plaza Craiova

        Scor 10 din 1 comentarii

     Craiova, Oltenia, Romania

      • Fara transport

      Harta cu hoteluri din Craiova

      Traseu rutier pana in Craiova

      Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

      Itinerariul detaliat

      Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
      Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

      Comentariile turistilor despre Craiova


      10

      Elisaveta Nica, cuplu 07.07.2021Comentariu turist DIRECT BOOKING

      Great laden House hotel is located walking distance from the Botanical Garden of Craiova, Art Museum, downtown of city.
      10

      Voicu Fanel, familie cu copii mici 15.08.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING

      Orasul studentiei, asa ca mi-a mangaiat sufletul la maximum!
      9

      Neagu Georgeta , cuplu 28.07.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING

      Un oraș frumos și curat
      10

      H.M., familie cu copii mici 14.07.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING
      10

      Victor, grup de prieteni 03.08.2018Comentariu turist DIRECT BOOKING
      10

      Vali Palifron, cuplu 03.05.2016

      Oras cu arhitectura veche. Multe cladiri dintre cele doua razboaie sunt monumente istorice.
      10

      Ilie Radu, calator singur 12.09.2013
      Nu am gasit nici un obiectiv turistic conform criteriilor specificate
      Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.