Despre Craiova - prezentare, informatii, poze si recomandari


Craiova a primit un rating de 4.9 / 5 de la clientii Direct Booking (6 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Craiova, Oltenia

Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de București și 68 km de Dunăre. Forma orașului este foarte neregulată, în special spre partea vestică și nordică, iar interiorul orașului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populația sa, suprafața orașului este mică.

Regimul climatic este temperat continental specific de câmpie, cu influențe submediteraneene, datorate poziției depresionare pe care o ocupă județul în sud-vestul țării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitațiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.

Relieful orașului Craiova se identifică cu relieful județului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o ușoară influență a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.

Craiova are o populație de 298 643 locuitori, fiind al 6-lea oraș din România, în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 335 000 locuitori.

Originea numelui actual al orașului este subiectul multor controverse și plutește în legendă; singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că numele vine de la slavonescul "kralj" (rege, crai).

Aașezarea Craiovei apare prima data în inscripția de pe mormântul lui Vladislav I, apoi la 1 iunie 1475, într-un hrisov al domnului Laiotă Basarab sub numele de Pelendava.

În afara denumirii antice, Pelendava și a numelui actual(Craiova), localitatea a mai purtat începând cu secolele VII-VIII denumirea latină Ponsiona (pod peste Jiu) denumirea aflată pe o inscripție găsită pe un fragment de stelă în apropierea castrului Pelendava datată din secolul al VII-lea.

O parte a istoricilor, în frunte cu Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu-Hașdeu și Alexandru D. Xenopol consideră că pe teritoriul de azi al Craiovei a fost teatrul bătăliei de la Rovine din timpul lui Mircea cel Bătrân.

La sfârșitul secolului al XV-lea, Craiova era un târg, întins pe moșia puternicilor boieri Craiovești și a Basarabilor. După prima jumătate a secolului al XVI-lea, Craiova este numită frecvent oraș, fiind cel mai important loc al schimburilor din zonă.

Apărută in ultimele decenii ale secolului al XV-lea, Marea Bănie de Craiova a devenit într-un timp relativ scurt cea de-a doua instituție politică a țării ca importanță, după domnie.

În timpul lui Mihai Viteazul, Craiova a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând orașul ca un important centru politic si militar. Craiova a fost în evul mediu și un centru cu un important rol militar și strategic, fiind un loc de grupare sau regrupare a forțelor militare și centru de declanșare a acțiunilor antiotomane.

În 1770 - 1771 capitala Țării Românești este mutată la Craiova.

În timpul ocupației țariste (1828 - 1834), Craiova cunoaște creșteri economice importante. Existau în 1832 un număr de 595 de prăvălii, din care "197 de lemn și 398 de zid". Orașul se menține ca centru comercial al Olteniei; exportă în Austria și Turcia cereale, piei, ceară, animale, seu și cervis. În 1846 la Craiova s-a înființat prima societate românească pe acțiuni pentru transportul cerealelor cu vaporul pe Dunăre, la Brăila.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Craiova - cu cei peste 40.000 de locuitori - era un oraș ce avea mici fabrici și ateliere de produse chimice, mașini agricole, arte grafice, tăbăcarii, textile, materiale de construcții etc.

În 1913 în timpul guvernului Titu Maiorescu se semnează tratatul de pace prin care se încheie Războiul balcanic, tratat cunoscut în istorie sub numele de "Pacea de la Craiova".

În anii neutralității (1914-1916), Craiova a devenit un puternic centru militar, aici fiind cartierul general al "Armatei I". În august 1916, în momentul intrării în război, Armata I avea un efectiv de 134.400 de oameni.

În 1940 Craiova devine locul "conferinței romano-bulgare", în urma discuțiilor româno-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.

Începând cu anii '60 orașul devine un puternic centru industrial; se dezvoltă industria constructoare de mașini și utilaje, de avioane, industria chimică, alimentară, ușoară, a materialelor de construcții, industria electrotehnică, industria extractivă, industria energetică. Între ele se pot enumera Electroputere Craiova, fabrica de avioane, cea de automobile sau Combinatul de la Ișalnița.

Astăzi, Craiova este un important centru economic și universitar-cultural.

Craiova | Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Craiova

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Craiova?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Craiova?

Prestige Boutique Hotel Craiova, Golden House, Hotel Andre´s, Ramada Plaza Craiova, Sydney Hotel sunt cele mai populare hoteluri din Craiova

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Craiova?

Prestige Boutique Hotel Craiova, Golden House, Hotel Andre´s, Ramada Plaza Craiova, Hotel Euphoria sunt cele mai apreciate hoteluri din Craiova ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Craiova >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Craiova?

Hotel Euphoria, Hotel Rexton, GREEN HOUSE, Helin Aeroport, La Rocca Boutique sunt cele mai apreciate hoteluri din Craiova ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Craiova >

Top hoteluri din Craiova

Ramada Plaza Craiova, Craiova

Ramada Plaza Craiova

   Scor 10 din 1 comentarii

Craiova, Oltenia, Romania

  • Fara transport
  Sydney Hotel, Craiova

  Sydney Hotel

  Craiova, Oltenia, Romania

   • Fara transport
   Hotel Rexton, Craiova

   Hotel Rexton

   Craiova, Oltenia, Romania

   • Hotel cu Internet wireless  
   • Fara transport
   Prestige Boutique Hotel Craiova, Craiova

   Prestige Boutique Hotel Craiova

      Scor 9.4 din 3 comentarii

   Craiova, Oltenia, Romania

   • Hotel pentru familii cu copii  
   • Fara transport
   Helin Aeroport, Craiova

   Helin Aeroport

   Craiova, Oltenia, Romania

   • Hotel cu piscina interioara  
   • Fara transport
   Hotel Splendid 1900, Craiova

   Hotel Splendid 1900

   Craiova, Oltenia, Romania

   • Hotel cu Pensiune completa  
   • Fara transport
   Hotel Meliss, Craiova

   Hotel Meliss

   Craiova, Oltenia, Romania

    • Fara transport
    Articus, Craiova

    Articus

    Craiova, Oltenia, Romania

     • Fara transport
     The Arlington Boutique Hotel, Craiova

     The Arlington Boutique Hotel

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu parcare proprie  
     • Fara transport
     Hotel Royal, Craiova

     Hotel Royal

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Hotel Plaza, Craiova

     Hotel Plaza

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Europeca Hotel, Craiova

     Europeca Hotel

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel de lux  
     • Fara transport
     Helin Central, Craiova

     Helin Central

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel pentru familii cu copii  
     • Fara transport
     Lido, Craiova

     Lido

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu piscina exterioara  
     • Fara transport
     Pensiunea Luisa, Craiova

     Pensiunea Luisa

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport
     Mbi Travel Inn, Craiova

     Mbi Travel Inn

     Craiova, Oltenia, Romania

     • Hotel cu Internet wireless  
     • Fara transport

     Harta cu hoteluri din Craiova

     Traseu rutier pana in Craiova

     Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

     Itinerariul detaliat

     Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
     Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

     Comentariile turistilor despre Craiova


     10

     Voicu Fanel, familie cu copii mici 15.08.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING

     Orasul studentiei, asa ca mi-a mangaiat sufletul la maximum!
     9

     Neagu Georgeta , cuplu 28.07.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING

     Un oraș frumos și curat
     10

     H.M., familie cu copii mici 14.07.2020Comentariu turist DIRECT BOOKING
     10

     Victor, grup de prieteni 03.08.2018Comentariu turist DIRECT BOOKING
     10

     Vali Palifron, cuplu 03.05.2016

     Oras cu arhitectura veche. Multe cladiri dintre cele doua razboaie sunt monumente istorice.
     10

     Ilie Radu, calator singur 12.09.2013
     Castrul roman Pelendava

     Castrul Roman Pelendava

     Oltenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.C.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Cetatea Severinului

     Cetatea Severinului

     Oltenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Cetatea Severinului a fost zidita de Regatul Maghiar ca centru strategic militar constituit impotriva Taratului Bulgar de Vidin. Biserica latina din incinta cetatii medievale a fost pusa sub patronajul sfantului Severin de Noricum.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Casa Baniei - Craiova

     Casa Baniei - Craiova

     Oltenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Muzee
     Casa Băniei, monument de arhitectură medievală şi cea mai veche construcţie civilă din Craiova, a fost zidită la sfârşitul secolului al XV-lea de boierii Craioveşti, iar în anul 1699 a fost reconstruită de domnitorul martir, Constantin Brâncoveanu. Din construcţia iniţială a Craioveştilor se mai păstrează doar o parte a pivniţelor.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Muzeul de Arta Craiova

     Muzeul De Arta Craiova

     Oltenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Muzee
     Inaugurat în vara anului 1954 , în somptuosul palat al fostului mare negustor Jean Mihail , Muzeul de Artă Craiova este astăzi una din cele mai prestigioase instituţii muzeale din România . Bogăţia patrimoniului , cadrul şi modul în care sunt expuse cele mai valoroase piese ale sale impun admiraţia vizitatorilor .

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Castrul roman Drobeta

     Castrul Roman Drobeta

     Oltenia, Romania
     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
     Castrul roman Drobeta, devenit ulterior un important centru militar și politic, a fost inițial construit pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului lui Traian.

     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

     Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.