Despre Dumbraveni - prezentare, informatii, poze si recomandari


Dumbraveni a primit un rating de 4.5 / 5 de la clientii Direct Booking (2 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Dumbraveni, Marginimea Sibiului

Descoperirile arheologice, cunoscute noua pina acum , in vatra actuala a orasului si imprejurimi dovedesc prezenta omului pe aceste meleaguri, inca din timpuri foarte indepartate, in bazinul Tirnavelor identificate, urme a tracilor si stramosilor nostrii daci, iar recent pe pe terenul actual al postei, au fost descoperite urme de viata omeneasca care dateaza inca din epoca fierului , adica de acum aproape3.000 ani. In apropierea orasului, pe marginea soselei ce duce spre Saros, au fost descoperite urme ale celtilor. La sud de gara Dumbraveni, pe soseaua principala ce duce spre Sighisoara, se afla o cariera de pamint.

Aici au aparut materiale arheologice de factura celtica din perioada La Tene, citeva schelete si cesti dacice, care in cea mai mare parte au fost distruse de muncitorii de la cariera. Dintr-o foarte sumara cercetare de suprafata, facuta acum cativa ani, au putut fi salvate doua urne celtice si citeva cesti dacice. Urnele celtice care contineau oase calcinate indica un cimitir, iar cestile dacice o asezare.

Cimitirul celtic se afla in marginea asezarii dacice. Intr-un mormant celtic a fost descoperit si un vas dacic, lucru cunoscut de altfel si din alte descoperiri de aceasta factura. Celtii s-au impus prin lupta in aria Dumbraveni, dar mai tirziu ajungind la o intelegere cu populatia bastinasa, in mormintele lor puneau si cite un vas dacic ca o veneratie fata de acestia.

La baza descoperirilor din acest punct, se poate vorbi cu siguranta despre asezare dacica la Dumbraveni.
Sapaturi arheologice viitoare vor mai scoate materiale dacice si in alte puncte de pe actuala vatra a orasului Dumbraveni. Asezarile dacice sunt cunoscute si in citeva localitati din jurul Dumbravenilor. Alta de pilda, este asezarea dacica de pe hotarul " Lunca Fintinilor" de la Curci.

De asemenea, in jurul Dumbravenilor la Biertan, Dupus, Gogan-Varolea, Ormenis, Prod, Senereus si Smig au fost descoperite numeroase urme ale unor puternice asezari romane, din epoca sclavagista. Pe baza descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzii ca asezarea omeneasca de la Dumbraveni a aparut cu mult inaintea secolului I . Ea avea sa se dezvolte mai rapid, insa abia dupa un val de emigratii, evoluand dupa aspectul orasenesc de viata. La Dumbraveni avem urme din vremea dominatiei avarilor , datand din secolul al VIII-lea . Avarii , care erau un popor seminomad, au navalit din Asia in secolul VI si s-au asezat in Pannonia dar si in partile Transilvaniei.

Navalirea avarilor din campia Dunarii punea Europa in fata unei primejdii asemanatoare cu aceea a hunilor din vremea lui Attila . Cel dintai a fost amenintat Imperiul Roman de rasarit. Avarii au ajuns pina in fata Constantinopolului, dar au fost respinsi. Imperiul Roman isi face confederiatii si mai tirziu le da ajutoare banesti. Carol cel Mare va fi acela care in anii 796-797 va distruge pentru totdeauna puterea avarilor. Potrivit descoperirilor arheologice, avarii au fost identificati si in bazinul Tirnavelor, la Tirnava (Prostea Mare), Medias, Bratei si la Dumbraveni.

La Dumbraveni a fost gasit un tipar masiv din bronz cu conturul semicircular, al carei capete se prelungesc in linii drepte. Suprafata aplicei se imparte in zone corespunzatoare conturului, diametru aproximativ 5-6 cm.
Tiparul de la Dumbraveni este considerat ca unealta de productie, caciea a fost folosita pentru presarea pieselor ornamentale aplicate pe centura sau aranjament. In documentele din vechime, Dumbraveni apare sub numele de Ebesfalva,adica satul Ebes, probabil numele uniu feudal. Romanii I-au zis Ibasfalau, denumire care s-a pastrat pina in zilele noastre.

Dupa prima atestare scrisa de le 1374, numarul stirilor cresteau treptat. Existenta Dumbravenilor (Ebesfalva) este mentionata in diverse documente din anii 1376, 1377, 1378, 1379, 1448. Intr-un document din anii 1471 aflam ca nobilul Ianos Bethlen a carui familie poseda domeniu foarte intins, ce cuprindea mai multe capele, la Blaj, Cris, Alba-Iulia, precum si asezari printre care si Ebesfalva; cerea impartirea intre mostenitorii acestui vast domeniu.
Un alt document de la 1516 aminteste de existenta unei biserici in care slujba se facea in limba slavona, ceea ce dovedeste ca populatia era formata din ortodocsi. In timpul intariri stapanirii feudale in Transilvania, taranii romani de pe Tirnave, organizati in obstii si condusi de juzi si de cnej, sunt treptat deposedati de proprietatile lor si ajung iobagi. Pe acesta meleaguri s-a intronat cu timpul o crunta iobagie,ceea ce a determinat fuga multor iobagi de pe mosiile feudalilor si chiar citeva ramasite locale. Taranii romani din aceste locuri au participat si la rascoalele mai mari, cum a fost cea a secuilor din 1562. Au ajuns cu tabara pana la Hoghilag,acestia impreuna cu iobagii romani localnici au distrus castelul feudal de la Dumbraveni.

In secolele urmatoare, pe teritoriul orasului Dumbraveni si imprejurimi, se petrec o serie de evenimente politice si militare. In 1605 localitatea a fost cucerita de catre oastea lui Radu Serban, domnitorul Tarii Romanesti si stapanita timp de opt luni. La 1552 puternicul feudal Grigore Apaffy, care pe atunci era prefectal judetului Dobica si loctiitorul maresalului curtii din Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei, cumpara toate mosiile existente in Dumbraveni si construieste castelul cetate de aici. In acest timp se formeaza domeniul cetatii Dumbraveni.

La 1590 Nicolae Apaffy, prefectul comitatului Cetatea de Balta (Tirnava) isi muta sediul oficial la castelul din Dumbraveni. Din acest moment domeniul cetatii Dumbraveni capata tot mai mult functia domeniului din Cetatea de Balta. Dupa ce Mihai Apaffy infringe incercarile adversarilor de al rasturna, se instaleaza o lunga vreme la domnie, iar targul Dumbraveni prin aceasta devine resedinta domneasca.

La 27 noiembrie 1685 Mihai Apaffy semneaza la Dumbraveni, impreuna cu Antidie Dunot trimisul imparatului, un tratat prin care se obliga sa intretina armata imperiala. In timpul domniei pricipelui Mihai Apaffy I, tirgul Dumbraveni are intense relatii cu tarile romane, atat politice, cat si economice.


Dumbraveni | Dumbrăveni, mai demult Ibașfalău (în dialectul săsesc Eppeschdorf, în germană Elisabethstadt, Eppeschdorf, în maghiară Erzsébetváros) este un oraș în județul Sibiu, in centrul Transilvaniei, România.

Orașul se află pe malul râului Târnava Mare, la 20 km distanță de Mediaș, 20 km de Sighișoara și la 77 km de municipiul Sibiu

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Dumbraveni

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Dumbraveni?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Dumbraveni?

Hotel Marion, Pension Kokel sunt cele mai populare hoteluri din Dumbraveni

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Dumbraveni?

Hotel Marion, Pension Kokel sunt cele mai apreciate hoteluri din Dumbraveni ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Dumbraveni >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt cele mai apreciate hoteluri din Dumbraveni ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Dumbraveni >

Care sunt hotelurile ce accepta animale de companie din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt hoteluri din Dumbraveni ce accepta animale de companie. Mai multe hoteluri ce accepta animale de companie din Dumbraveni >

Care sunt hotelurile ce au acces internet wi-fi gratuit din Dumbraveni?

Pension Kokel sunt hoteluri din Dumbraveni ce au acces gratuit la internet

Top hoteluri din Dumbraveni

Hotel Marion, Dumbraveni

Hotel Marion

   Scor 9.6 din 2 comentarii

Dumbraveni, Marginimea Sibiului, Romania

  • Fara transport
  Pension Kokel, Dumbraveni

  Pension Kokel

  Dumbraveni, Marginimea Sibiului, Romania

   • Fara transport

   Harta cu hoteluri din Dumbraveni

   Traseu rutier pana in Dumbraveni

   Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

   Itinerariul detaliat

   Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
   Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

   Comentariile turistilor despre Dumbraveni


   10

   cosmin, familie cu copii mici 07.03.2012
   8

   ilinca marcos, grup de prieteni 12.01.2012
   Rezervatia Naturala Arpasel

   Rezervatia Naturala Arpasel

   Marginimea Sibiului, Romania
   Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
   Având o suprafaţă de 736 ha, Rezervaţia Arpăşel, este situată pe versantul nordic al Munţilor Făgărăş, cuprinzând etajul alpin, subalpin şi montan superior, de la 2.500 m la 1.000 m altitudine.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Castelul Bethlen - Haller, Cetatea de Balta - Alba

   Castelul Bethlen - Haller, Cetatea De Balta - Alba

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă este situat în partea de nord-est a localităţii, fiind menţionat documentar din secolul al XVII-lea. Între anii 1615-1624, a fost ridicat după modelul castelului Chambord din Franţa, de către principele Transilvaniei Gabriel Bethlen.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Castelul Bran

   Castelul Bran

   Bran Moeciu, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Castelul Bran, situat în apropiere de Bran şi în imediata apropiere de Braşov, este un monument national si punct de reper în România. Cetatea este situata la granita dintre Transilvania şi Ţara Românească, pe DN73. Este cunoscut sub numele de "Castelul lui Dracula" fiind unul din multele locuri legate de legenda lui Dracula, inclusiv Castelul Poienari şi Castelul Corvinilor.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Poenari

   Cetatea Poenari

   Transfagarasan, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Aproape de barajul Vidraru, in varful muntelui Cetatuia, se profileaza vechea cetate Poienari, la care se ajunge urcand 1480 de trepte din beton care serpuiesc printr-o padure de fag.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Fagaras

   Cetatea Fagaras

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Fagarasului este cel mai impunator monument al tinutului, unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara si chiar din Europa.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Castelul Turnu Rosu

   Castelul Turnu Rosu

   Marginimea Sibiului, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Castelul Turnu Rosu din Boita, judetul Sibiu, a fost mentionat pentru prima data intr-un document regal din 1453. Castelul situat intr-o regiune strategica a fost un important loc de vama. Potrivit legendei, denumirea castelului provine de la faptul ca zidurile castelului au fost vopsite in rosu cu sangele turcilor invinsi intr-o batalie, din 1493, pe cand acestia se retrageau spre Tara Romaneasca.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Rasnov

   Cetatea Rasnov

   Bran Moeciu, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Rupea

   Cetatea Rupea

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Rupea este situata in localitatea Rupea din judetul Brasov pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor numita Rumidava. fiind pe o pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana pe Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Calnic

   Cetatea Calnic

   Marginimea Sibiului, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Calnic se gaseste in satul cu acelasi nume, pe drumul dintre Sibiu si Sebes, la aproximativ 40 km de Sibiu, 3 km din drumul E 60 spre stanga. Cetatea Calnic este unul dintre monumentele de arhitectura cele mai interesante din Romania, ocupand un loc aparte intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Alba Carolina

   Cetatea Alba Carolina

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Alba Carolina este cea mai importantă atracţie turistică din municipiul Alba Iulia. Contruită în perioada anilor 1714-1738, este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, sau chiar din sud-estul Europei.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea medievala Targu Mures

   Cetatea Medievala Targu Mures

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea medievală se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Construită la începutul secolului XVII, având ziduri și bastioane puternice, bine păstrate până astăzi, cetatea prezintă în incinta acesteia o biserică reformată cu o arhitectură gotică din secolul XIV-lea.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Feldioara

   Cetatea Feldioara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Feldioara astazi oras - se afla pe malul stang al Oltului, la 17 km nord-vest de Brasov. Numele de astazi al localitatii este de origine maghiara, Föld-Vár insemnand ``Cetate de pamant``, dar el nu a fost insa intotdeauna asa. Varianta germana este Marienburg si inseamna ``Orasul Mariei``. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni, iar cetatea de la Feldioara este una dintre fortificatiile care pot fi atribuite acestora.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Turnul Cizmarilor - Sighisoara

   Turnul Cizmarilor - Sighisoara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
   Turnul Cizmarilor este atestat documentar pentru prima dată în anul 1594. În forma actuală este unul dintre turnurile recente, el trădând unele influenţe ale arhitecturii baroce. El a fost reconstruit în anul 1650.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Mediasului

   Cetatea Mediasului

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   "Civitas Mediensis" și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Capalna

   Cetatea Capalna

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea Dacica Capalna se afla in comuna Sasciori, la 18 km de orasul Sebes, pe “Dealul Gargalau”, ori “Dealul Cetatii”, cum mai este numit, cu o buna pozitie strategica, situata la 610m altitudine si dominand valea Sebesului, o cetate cu ziduri de piatra, in opus quadratum, care incinge partea superioara a dealului, legata fiind de restul inaltimilor cu o sa ingusta si marginita de doua paraie: Valea Gargalaului si Paraul Rapii.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Casa Vlad Dracul - Sighisoara

   Casa Vlad Dracul - Sighisoara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
   Casa Vlad Dracul este una din cele mai vechi clădiri din cetate. Ea este situată stânga micii pieţe a Turnului cu Ceas, iar din punct de vedere arhitectural este încadrabilă goticului târziu.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Cetatea Slimnic

   Cetatea Slimnic

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Cetatea de la Slimnic, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judeţului, aflată pe lista monumentelor istorice, aşezată la marginea fostului scaun al Sibiului, înainte de dealurile care îl despărţeau de scaunul Mediaşului, a fost ridicată în întregime din cărămidă, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforţi în trepte.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Turnul Croitorilor - Sighisoara

   Turnul Croitorilor - Sighisoara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Turnul Croitorilor este situat în zona celei de a doua porţi de acces în cetate, el mai fiind numit şi Turnul cel mare al Porţii din spate. Datând probabil de la sfârşitul secolului al XIII-lea, ori din secolul al XIV-lea, el ni se înfăţişează cu arhitectură de o mare simplitate şi masivitate.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Turnul Fierarilor - Sighisoara

   Turnul Fierarilor - Sighisoara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
   Turnul Fierarilor domină cu masivitatea sa întreaga latură de nord-est a Cetăţii Sighişoarei. Planimetric el are o dezvoltare dreptunghiulara, iar volumetric una paralelipipedică, dezvoltată pe trei nivele.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Palatul Principilor

   Palatul Principilor

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Situat in Alba Iulia in vecinatatea Catedralei Romano-Catolice, Palatul Principilor a fost ridicat in secolul al XV-lea. Acesta joaca rolul unei resedinte a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Bastionul Croitorilor

   Bastionul Croitorilor

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
   Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de apărare a fost finanțat de altă breaslă (croitori, cizmari, tâmplari, săpunari, rotari, olari, zidari, curelari etc).

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Casa cu Cerb - Sighisoara

   Casa Cu Cerb - Sighisoara

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Cladiri istorice
   Casa cu Cerb denumită astfel după capul de cerb fixat pe unul dintre colţurile clădirii. Arhitectural este o construcţie specifică renaşterii transilvane.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Biserica fortificata Copsa Mare

   Biserica Fortificata Copsa Mare

   Marginimea Sibiului, Romania
   Obiective turistice in categoria: Biserici
   Copsa Mare este o localitate in judetul Sibiu. Comuna libera a vechiului Fundus Regius, Copsa Mare stapânea cele mai intinse si renumite plantatii viticole din Tara Vinului. La inceputul secolului al XIV-lea slujbele erau oficiate intr-o bazilica gotica cu trei nave , insa un document din 1283 aduce cu sine ipoteza existentei unei bazilici mai vechi.

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Biserica Fortificata de la Biertan - Sibiu

   Biserica Fortificata De La Biertan - Sibiu

   Transilvania, Romania
   Obiective turistice in categoria: Biserici
   Complexul eclesiastic si de aparare, situat in Biertan, la 40 km de Bazna, a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales ca sediu al Episcopiei Evanghelice (1572-1867)

   Vezi cazare si hoteluri in apropiere

   Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.