Despre Hunedoara - prezentare, informatii, poze si recomandari


Hunedoara a primit un rating de 4.4 / 5 de la clientii Direct Booking (4 opinii in perioada - ). Vezi impresii turisti despre Hunedoara, Transilvania

Situat in partea centrala a judetului cu acelasi nume, pe valea Cernei, municipiul Hunedoara se afla la 19 km de Deva. In teritoriul sau administrativ sunt cuprinse localitatea Racastie si satele apartinatoare Zlasti, Bos, Gros, Hasdat si Pestisu Mare.

Este strabatut de drumul judetean DJ 687 Santuhalm - Hunedoara, drum judetean care face legatura cu drumul european E 7, precum si de drumuri judetene care fac legatura intre Hunedoara si Calan, respectiv Hunedoara si Hateg.

Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisuri piemontane, cu altitudini de 300 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate.

Atestata documentar la 1265 sub numele Hungnod, conform registrului de dijme papale, Hunedoara va cunoaste o dezvoltare impetuoasa si va juca un rol important In istoria Romaniei. Vechimea acestei asezari ce a luat nastere la poalele dealului Sanpetru la confluenta raurilor Cerna si Zlasti, este mult mai adanca in negurile timpului decat atestarea documentara. Arheologii au descoperit atat in vatra orasului cat si in satele din imprejurimi de unde isi trage seva, urme de locuire, datand din epoca pietrei. De asemenea pe Dealul Sanpetrului dainuiesc intr-o deplina succesiune urme materiale din epoca bronzului si a fierului. Au fost gasite pe terasele din jurul cetatii un depozit, mai mult de o tona de lupe mari de fier si un atelier metalurgic comportand opt cuptoare din vremea daco-getilor.

In actualul areal de locuire al hunedorenilor s-au descoperit tezaure monetare din vremea dacilor, cunoscute sub denumirea “de tip Hunedoara”, precum si monede romane de tip republican sau imperial cuprinzand o perioada de timp Indelungata (183 i.Hr.-sec III. d.Hr.) ceea ce dovedeste puternice contacte economice si nu numai, intre doua civilizatii, una a “cetatii eterne Roma” si alta plamadita de nemuritorii antichitatii daco-getice.

In urma cuceririi Daciei de catre Imperiul Roman, zona Hunedoarei a atras atentia lumii romane prin bogatiile sale, in special fierul. Acest fapt este ilustrat de urmele descoperite la Teliuc, o “villa rustica”, pe dealul Sanpetru era un castru roman in care se instaleaza un post de paza a Legiunii a XIII-a Gemina. Urme s-au mai descoperit langa Castel si langa gara. De asemenea vestigii din aceasta epoca exista si In satele Cincis, Pestisul Mare unde era un vicus (sat roman), Manerau, Nandru, Ghelari etc.

In 1409, la 18 octombrie, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg daruieste si innobileaza pentru faptele militare deosebite pe cneazul Voicu din Cincis, fiul lui Serb. In acelasi document pomeneste si pe alti membrii ai familiei ca stapanitori ai cetatii si domeniului regal Hunedoara. Este vorba de Mogos si Radu, fratii...si Iancu, fiul lui Voicu. Din acest moment, cetatea Hunedoara cunoaste o noua etapa a dezvoltarii sale. Iancu a amenajat cetatea pentru locuit, a construit sala cavalerilor si sala dietei in stil neogotic infrumusetat de logiile exterioare ale acestei sali. De asemenea s-a construit aripa si turnul “ne boisa”(nu te teme), un eventual loc de refugiu in caz de primejdie.

Dupa moartea lui Iancu de Hunedoara la 11 august 1456 la Zemun, langa Belgrad, in Ungaria au loc lupte interne pentru tron in care sunt implicati si succesorii eroului din Hunedoara, lupte care dau castig de cauza fiului lui Iancu, Matei Corvin, care devine rege al Ungariei medievale. In acest rastimp, sotia lui Iancu, Elisabeta si fiul lor Matei vor continua lucrarile de modernizare; In aripa Matei, se picteaza fresca murala ce sugereaza originea romanesca a lui Iancu. Secolul XVII marcheaza noi lucrari la castel legate in mare parte de numele principelui Gabriel Bethlen. Se construieste aripa Bethlen (1622) asa cum o demonstreaza si o inscriptie descoperita pe ancadramentul unei ferestre.

In timpul Corvinilor, Hunedoara devine targ (= opidum) al fierului, metal pe care padurenii il valorifica pentru alte produse, avand valoarea de moneda. Avantajul economic din aceasta epoca al domeniului si orasului Hunedoara se va mentine si in secolele urmatoare. Orasul va ajunge in secolul XVII la o stare prospera, locuitorii sai fiind scutiti de dari fata de stat. Au beneficiat de privilegii inca din vremea regelui Matei Corvin, care in 1480 Ii scuteste pe hunedoreni de plata oricaror dari, scutiri care se pastreaza si in secolele urmatoare. Ca urmare creste numarul locuitorilor care variaza intre 784 in 1512 si 896 in secolul al XVII.

Dupa moartea lui Matei Corvin, Hunedoara intra in stapanirea fiului acestuia Ioan, care se stinge de tanar. Sotia sa Beatrice de Frangepan, se va recasatori cu Georg de Hohenzolern, marchiz de Brandenburg In 1509. Georg de Brandenburg nu se va stabili In Hunedoara. El va numi un castelan cu drept de reprezentare, pe Gheorghe Stolcz.

In 1514 a izbucnit rascoala taraneasca ce a fost condusa de Gh. Doja. Cu acest prilej, multi tarani de pe domeniul Hunedoarei au fost inchisi in cetate drept pedeapsa. Cu sprijinul nobilimii, Ioan Zapolya va Inabusi rascoala.

Sfarsitul sec. XVIII, precum si secolele XIX si XX, marcheza probleme noi, legate de constiinta de neam, de spiritualitate. Aici s-a dezvoltat o spiritualitate romaneasca autentica. In numeroasele biserici sau manastiri ortodoxe ca cele de la Cerna, Plosca, Prislop, Cincis, Nadastie, Manerau, Zlasti si altele au fost scoli de dascali, numerosi cnezi romani indeplinind functia de preoti si dieci. Din pacate nu cunoastem cu exactitate vechimea acestor locase de lumina.

După Al Doilea Război Mondial, conform concepţiei vremii, industria hunedoareană a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În preajma revoluţiei din 1989, în Hunedoara, se produceau peste 3 mil. tone de oţel, peste 2 mil. tone cocs metalurgic, încălţăminte, tricotaje etc. Aceasta dezvoltare a atras forţă de munca. Populaţia oraşului a ajuns la un maximum de 89.000 locuitori. Ca urmare s-a dezvoltat spaţiul de locuit, şi s-au construit noi aşezăminte de învăţământ, sănătate sau cultură.


Hunedoara | Situat in partea centrala a judetului cu acelasi nume, pe valea Cernei, municipiul Hunedoara se afla la 19 km de Deva. In teritoriul sau administrativ sunt cuprinse localitatea Racastie si satele apartinatoare Zlasti, Bos, Gros, Hasdat si Pestisu Mare

Sursa informatiei prezentate 

Intrebari frecvente despre Hunedoara

Care sunt hotelurile ce accepta tickete de vacanta din Hunedoara?

Pentru toate hotelurile afisate in site acceptam plata cu tickete de vacanta sau card de tickete de vacanta. Mai multe detalii gasiti aici

Care sunt cele mai apreciate si rezervate hoteluri din Hunedoara?

Hotel Krystal, Circuit Hunedoara Si Comorile Banatului, Hotel Dacica Camping, Rusca, Vila Corviniana sunt cele mai populare hoteluri din Hunedoara

Care sunt hotelurile ce au restaurant propriu din Hunedoara?

Hotel Krystal, Rusca, Vila Corviniana, Hotel Astoria, Vila HD sunt cele mai apreciate hoteluri din Hunedoara ce au restaurant propriu. Mai multe hoteluri ce au restaurant propriu din Hunedoara >

Care sunt hotelurile ce au parcare proprie gratuita din Hunedoara?

Rusca, Hotel Astoria, Vila HD, HOTEL BULEVARD sunt cele mai apreciate hoteluri din Hunedoara ce au parcare proprie gratuita in limita disponibilitatii. Mai multe hoteluri ce au parcare proprie din Hunedoara >

Top hoteluri din Hunedoara

Rusca, Hunedoara

Rusca  

   Scor 8.4 din 4 comentarii

Hunedoara, Transilvania, Romania

 • Hotel cu Pensiune completa  
 • Fara transport
Hotel Krystal, Hunedoara

Hotel Krystal

Hunedoara, Transilvania, Romania

  • Fara transport

    Ultima rezervare: 12.11.2020

  Hotel Dacica Camping, Hunedoara

  Hotel Dacica Camping

  Hunedoara, Transilvania, Romania

   • Fara transport

     Ultima rezervare: 28.10.2020

   Vila Hd, Hunedoara

   Vila Hd

   Hunedoara, Transilvania, Romania

    • Fara transport
    Hostel Paltinis, Hunedoara

    Hostel Paltinis

    Hunedoara, Transilvania, Romania

     • Fara transport
     Hotel Astoria, Hunedoara

     Hotel Astoria

     Hunedoara, Transilvania, Romania

     • Hotel pentru familii cu copii  
     • Fara transport
     Hotel Best, Hunedoara

     Hotel Best

     Hunedoara, Transilvania, Romania

      • Fara transport
      Vila Corviniana, Hunedoara

      Vila Corviniana

      Hunedoara, Transilvania, Romania

       • Fara transport
       Hotel Bulevard, Hunedoara

       Hotel Bulevard

       Hunedoara, Transilvania, Romania

        • Fara transport
        Circuit Hunedoara Si Comorile Banatului, Hunedoara

        Circuit Hunedoara Si Comorile Banatului

        Hunedoara, Transilvania, Romania

         • Autocar (27.11 - 02.12.2020)
          Date de plecare: 27.11
         Hotel Rusu, Hunedoara

         Hotel Rusu

         Hunedoara, Transilvania, Romania

          • Fara transport
          Ciuperca, Hunedoara

          Ciuperca

          Hunedoara, Transilvania, Romania

           • Fara transport
           Cincis, Hunedoara

           Cincis

           Hunedoara, Transilvania, Romania

            • Fara transport
            Hotel Maier, Hunedoara

            Hotel Maier

            Hunedoara, Transilvania, Romania

             • Fara transport
             Pensiunea Dacica, Hunedoara

             Pensiunea Dacica

             Hunedoara, Transilvania, Romania

              • Fara transport
              Hotel Heaven, Hunedoara

              Hotel Heaven

              Hunedoara, Transilvania, Romania

               • Fara transport
               Nordul Olteniei 3 Zile Autocar Jud. Hunedoara, Hunedoara

               Nordul Olteniei 3 Zile Autocar Jud. Hunedoara

               Hunedoara, Transilvania, Romania

                • Autocar (29.11 - 01.12.2020)
                 Date de plecare: 29.11
                Vila Tiffany, Hunedoara

                Vila Tiffany

                Hunedoara, Transilvania, Romania

                 • Fara transport
                 Vila Gorunul, Hunedoara

                 Vila Gorunul

                 Hunedoara, Transilvania, Romania

                  • Fara transport
                  Hotel 2 3, Hunedoara

                  Hotel 2 3

                  Hunedoara, Transilvania, Romania

                   • Fara transport
                   Restaurant Ciuperca, Hunedoara

                   Restaurant Ciuperca

                   Hunedoara, Transilvania, Romania

                    • Fara transport
                    Hotel Diana, Hunedoara

                    Hotel Diana

                    Hunedoara, Transilvania, Romania

                     • Fara transport

                     Harta cu hoteluri din Hunedoara

                     Traseu rutier pana in Hunedoara

                     Puteti muta cu mouse-ul punctele de plecare sau destinatie. Puteti adauga puncte intermediare completand orasele interemediare separate cu virgula. Puteti ajusta traseul tragand cu mouse-ul de linia albastra.

                     Itinerariul detaliat

                     Harta si traseul de mai sus reprezinta instructiuni aproximative generate automat si neverificate. Va rugam sa consultati o harta rutiera si sa verificati starea drumurilor inainte de a va incepe calatoria.
                     Direct Booking nu este responsabila de acuratetea informatiilor de mai sus si nu raspunde pentru eventualele neplaceri cauzate de acestea.

                     Comentariile turistilor despre Hunedoara


                     9

                     PANA FLORIN, cuplu 13.04.2019Comentariu turist DIRECT BOOKING

                     Oras linistit, curat dar in afara de castel nu ai ce vizita.
                     7

                     Dumitrescu, grup de prieteni 05.09.2018Comentariu turist DIRECT BOOKING
                     9

                     Cristina , grup de prieteni 08.08.2018Comentariu turist DIRECT BOOKING
                     10

                     Daniela, cuplu 03.01.2018Comentariu turist DIRECT BOOKING

                     Orasul din pacate seamana cu un oras fantoma, cu mici exceptii. O terasa, o cafenea, o patiserie si ... castelul.
                     Parcul National Retezat

                     Parcul National Retezat

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
                     Parcul National Retezat mai este numit si “taramul cu ochi albastri”, este cea mai importanta rezervatie naturala din tara noastra, monument al naturii, recunoscuta pe plan international ca rezervatie a biosferei, cu o suprafata de 20.000 ha, situata in partea de sud-vest a judetului Hunedoara.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Castelul Corvinilor - Huniazilor - Hunedoara

                     Castelul Corvinilor - Huniazilor - Hunedoara

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei. Acest monument arhitectural ce dateaza din secolul al XIV-lea este reprezentativ pentru arta feudala gotica din Europa si a fost construit pe locul unui vechi castru roman.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Lacul Cincis - Hunedoara

                     Lacul Cincis - Hunedoara

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Lacuri si Baraje
                     Lacul de acumulare Cincis se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Detunatele

                     Detunatele

                     Muntii Apuseni, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
                     Rezervatie geologica formata din doua varfuri de bazalt vulcanic: Detunata Goala si Detunata Flocoasa aflati in muntii metaliferi sunt constituiti din bazalte columnare pe o suprafata de 5 ha.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Sarmizegetusa Regia

                     Sarmizegetusa Regia

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Sarmizegetusa a fost cel mai mare centru mestesugaresc, iar calitatea sa de capitala politica si cultural-religioasa a statului dac a fost un factor determinant in prosperitatea economica. Aici locuiau regii, demnitarii, functionarii cancelariei regale, o parte a aristocratiei, artizani, negustori, mesteri constructori, medici etc. Din punct de vedere structural, capitala dacilor se dovedeste a fi avut trei parti componente: asezarea civila, zona sacra si cetatea.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Devei

                     Cetatea Devei

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar in 1269 cu numele de "Castrum Deva". Primele lucrari de edificare dateaza din primii ani ai secolului XI, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Cetatea Morisena (Cenad), cand au venit primii colonialisti dinspre vest.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Calnic

                     Cetatea Calnic

                     Marginimea Sibiului, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea Calnic se gaseste in satul cu acelasi nume, pe drumul dintre Sibiu si Sebes, la aproximativ 40 km de Sibiu, 3 km din drumul E 60 spre stanga. Cetatea Calnic este unul dintre monumentele de arhitectura cele mai interesante din Romania, ocupand un loc aparte intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Dealul cu melci

                     Dealul Cu Melci

                     Muntii Apuseni, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
                     Este o rezervatie paleontologica cu o suprafata de 4,30 ha, situata pe stanga vaii Ariesului, in Tara Motilor, la 15 km vest de Campeni si la 10 km nord de comuna Vidra.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Parcul National Semenic Cheile Carasului

                     Parcul National Semenic Cheile Carasului

                     Banat, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Parcuri si rezervatii naturale
                     Parcul National Semenic - Cheile Carasului este situat in partea de sud vest a Romaniei avand o suprafata de 36,214 ha , si care cuprinde elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Alba Carolina

                     Cetatea Alba Carolina

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea Alba Carolina este cea mai importantă atracţie turistică din municipiul Alba Iulia. Contruită în perioada anilor 1714-1738, este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, sau chiar din sud-estul Europei.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Furnalul Govajdia - Hunedoara

                     Furnalul Govajdia - Hunedoara

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Monumente
                     La inceputul secolului XIX (1810) la Govajdia, judetul Hunedoara, s-a inaugurat cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa acelor timpuri, fierul topit de aici stand si astazi la baza Turnului Eiffel din Paris. Vechiul furnal a fost declarat monument de arhitectura industriala.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Dezna

                     Cetatea Dezna

                     Banat, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea Dezna se afla asezata in apropierea localitatii cu acelasi nume, la poalele muntilor Codru Moma si in apropierea binecunoscutei statiuni balneoclimaterice Moneasa, in judetul Arad.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Blidaru

                     Cetatea Blidaru

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Amplasata la mica distanta de Costesti – Cetatuie, cetatea de la Blidaru, este considerata cea mai puternica fortificatie a sistemului defensiv din Muntii Orastiei. Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita, aparatorii predandu-se din cauza epuizarii resurselor. Pe langa fortificatia propriu-zisa, pe Dealul Blidaru au fost gasite ramasitele a numeroase turnuri izolate care vegheau vaile masivului.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Biserica Strei

                     Biserica Strei

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Biserici
                     Biserica Strei se afla in satul omonim, la o distanta de 14 kilometri de Simeria, pe drumul national 66, aproape de cunoscuta Biserica de piatra din Densus si de orasul Calan, in judetul Hunedoara. Satul Strei se afla situat pe malul stang al raului Strei, biserica fiind construita in mijlocul vechiului cimitir al satului.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Capalna

                     Cetatea Capalna

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea Dacica Capalna se afla in comuna Sasciori, la 18 km de orasul Sebes, pe “Dealul Gargalau”, ori “Dealul Cetatii”, cum mai este numit, cu o buna pozitie strategica, situata la 610m altitudine si dominand valea Sebesului, o cetate cu ziduri de piatra, in opus quadratum, care incinge partea superioara a dealului, legata fiind de restul inaltimilor cu o sa ingusta si marginita de doua paraie: Valea Gargalaului si Paraul Rapii.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Slimnic

                     Cetatea Slimnic

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea de la Slimnic, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale judeţului, aflată pe lista monumentelor istorice, aşezată la marginea fostului scaun al Sibiului, înainte de dealurile care îl despărţeau de scaunul Mediaşului, a fost ridicată în întregime din cărămidă, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforţi în trepte.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Castrul Roman (Hunedoara)

                     Castrul Roman (Hunedoara)

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Castrul adapostea o unitate de infanterie de origine britanica, „Numerus Singulariorum Britannicianorum”, unitate care apare mentionata intre 103- 107 in Moesia Superior (Sudul Dunarii), iar din 110 este prezenta in Dacia. Ea facea parte din trupele auxiliare ale armatei romane. Tot aici au fost cantonate subunitati ale "Legiunii a XIII- a Gemina" (legiunea de elita a armatelor romane)

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Cetatea Costesti

                     Cetatea Costesti

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Cetatea de la Costeşti a fost reşedinţa unora dintre regii geto-daci. Situată la intrarea în valea apei Grădiştea, centrul de la Costeşti a constituit principalul avantpost al capitalei dacice de la Grădiştea Muncelului. Distrusă în timpul primului război daco-roman, în 102 p. Chr., cetatea este grabnic refăcută şi apoi definitiv distrusă şi abandonată în anul 106 p. Chr., odată cu cucerirea Daciei de către romani.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Palatul Principilor

                     Palatul Principilor

                     Transilvania, Romania
                     Obiective turistice in categoria: Cetati si castele
                     Situat in Alba Iulia in vecinatatea Catedralei Romano-Catolice, Palatul Principilor a fost ridicat in secolul al XV-lea. Acesta joaca rolul unei resedinte a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea.

                     Vezi cazare si hoteluri in apropiere

                     Informatiile si fotografiile din prezentarea statiunilor/destinatiilor au caracter informativ. Facem eforturi permanente pentru a pastra acuratetea si actualitatea informatiilor, insa nu garantam ca informatiile sunt complete sau nu contin erori.