Descopera regiunile istorice ale Romaniei
» Oferte Romania

09.11.2017 Romania

Descopera regiunile istorice ale Romaniei

Ai fost vreodată să vizitezi regiunile istorice ale României? Te-ai plimbat vreodată pe străzile din Transilvania? Ai văzut frumusețile Banatului, ai luat contact cu tradițiile din Moldova sau ai testat mâncărurile din Maramureș? Pun pariu că puțini dintre voi au descoperit toate particularitățile acestor zone. Tocmai de aceea, am făcut o listă cu regiunile istorice ale României, din care să-ți alegi destinația pentru următoarea ta vacanță. E doar un punct de pornire în descoperirea celor mai frumoase locuri neaoșe, deloc de ignorat din lista destinațiilor „must see”. Fiecare regiune te va trimite la orașele sale, iar fiecare oraș te va încânta cu particularitățile sale – de la cultură, la muzee și până la cazare și gastronomie. Gata de vacanțe în regiunile istorice ale României? Începem cu...

Transilvania, una dintre regiunile istorice ale României faimoase

Transilvania (din latină – „pământul de dincolo de pădure") este o regiune centrală a României, înconjurată de arcul lanțului munților Carpați. Ea are aproximativ cinci milioane de locuitori, iar orașele principale sunt Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Cluj Napoca, Mediaș, Miercurea Ciuc, Sebeș, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș. Transilvania găzduiește unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. Printre cele mai recunoscute sunt Brașov (datorită arhitecturii vechi și a ruinelor cetății), Sibiu (prin străzile sale pietruite și casele în culori pastelate) și Sighișoara, un oraș împodobit cu o cetate în vârful dealului, pasaje secrete și un turn de ceas din secolul al XIV-lea.

Transilvania are patrimoniul multietnic (inclusiv german și maghiara). Iar printre cele mai apreciate lucruri la această regiune sunt costumele populare, arhitectura, gastronomie, muzica si festivalurile. Tradițiile vechi de secole sunt vii și bine împământenite în satele mici. În Transilvania vei găsi legende vechi despre spiritele montane și speciile rare de animale sălbatice. Tot aici ai de vizitat 4000 de peșteri, dintre care multe pot fi explorate în amănunt. Ghețarul Scărișoara este un monument național și adăpostește cel de-al doilea ghețar subteran de pe continent.

Banat și Crișana

Regiunile istorice ale României - Banat și Crișana - se află la frontiera de vest a țării. Crișana se învecinează cu Ungaria în nord, iar Banat se învecinează cu Serbia în sud. Crișana își are numele după cele trei râuri principale din regiune: Crișul Alb, Crișul Negru și Crișul Repede. Numele Banat provine din cuvântul Ban, liderul militar al regiunii. Regiunea este populată cu aproximativ trei milioane de persoane, iar orașele sale principale sunt Arad, Oradea, Timișoara.  Banat și Crișana oferă un amestec unic al patrimoniului arhitectural și cultural datorită românilor care au conviețuit aici, de-a lungul secolelor, alături de germani, sârbi și maghiari. Un trio al orașelor din vestul României - Timișoara, Oradea și Arad – îți oferă o perspectivă asupra tradițiilor trecute.  Vestul României este un rai pentru turiștii activi și căutători de aventură, cu posibilități abundente de drumeții, alpinism, vânătoare, pescuit, călărie și multe altele. Crișana și Banat au peisaje naturale deosebite, cu un climat similar regiunilor mediteraneene.

Bucovina și Moldova

Bucovina, sau „Țara fagilor”, se află în nord-estul României, între Munții Carpați și râul Prut, în partea de nord a regiunii Moldovei, învecinată cu Ucraina. Regiunea Moldovei (adesea menționată ca Moldova) nu trebuie confundată cu Republica Moldova, vecinul ei estic. Bucovina și Moldova au aproximativ 4,5 milioane de locuitori, iar orașele principale sunt Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Piatra Neamț, Rădăuți și Suceava. Când vine vorba de cultură, frumusețe naturală și istorie, Moldova rivalizează puternic cu Transilvania. În ultimii 500 de ani, acestea au transformat orașul Iași în capitala culturală a Moldovei. Un oraș care se mândrește astăzi cu un număr impresionant de biserici ortodoxe, aproape 100, cele mai multe situându-se în Podișul de Aur. Un alt punct important în Iași este Palatul Culturii neo-gotice, construit între anii 1900-1926, care găzduiește Muzeul Etnografic, Arta Muzeu și Muzeul de Istorie al Moldovei.

Dobrogea

Dobrogea se află în partea sud-estică a României - între fluviul Dunărea și Marea Neagră. Numele regiune vine de la „Țara lui Dobrotici” - după prințul Dobrotitsa / Dobrotici, care a domnit în regiune în anul 1325. Ea are aproximativ un milion de locuitori și cuprinde orașe principale precum Constanța, Medgidia, Mangalia și Tulcea. Regiunea Dobrogea este adăpostită în Delta Dunării - o rezervație de faună sălbatică de 2.200 de metri pătrați, aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO. De asemenea, regiunea cuprinde și vechiul oraș portuar Constanța și stațiunile de pe litoral.

Este o regiune superbă, cu căi navigabile ce oferă priveliști spectaculoase și unice în Europa. Este o minune a vieții sălbatice și a satelor tradiționale de pescuit. Un loc cu dune de nisip și zone ce adăpostesc peste 300 de specii de păsări, nenumărate de pești și peste 1100 specii de plante. La sud de Deltă, se află Constanța - un oraș istoric mare, considerat portul major al Mării Negre. Orașul are multe muzee, monumente istorice, unități de cazare și un cazinou mare. El este astăzi punctul focal al turismului de coastă al Mării Negre. Iar fâșia de plaje de-a lungul cărora s-au dezvoltat stațiuni de litoral precum - Eforie, Jupiter, Neptun, Olimp, Saturn, Venus și Mangalia – se întinde până la granița cu Bulgaria.

Maramureș

Maramureș este una dintre regiunile istorice din România spectaculoase, recunoscute pe plan internațional datorită tradițiilor și frumuseților sale. Ea se află în nord-vestul țării și se învecinează cu Ucraina în nord și cu județul Satu Mare în vest. Are aproximativ 550.000 de locuitori, iar ca orașe principale sunt Baia Mare și Sighetu Marmației. Maramureș are multe sate unde tradițiile seculare vechi, locuite și bine întreținute. Locuitorii au păstrat cultura și meseria rurală a strămoșilor lor dacic, fiind astăzi apreciați pentru calitatea și devotamentul lucrului. Satele regiunii uimesc prin arhitectura bisericilor unice din lemn, cu turnuri înalte și acoperișuri șifonate. Una dintre cele mai cunoscute atracții este poarta artizanală tradițională din Maramureș.

Walachia

Una dintre regiunile istorice ale României de care vei rămâne impresionat. O regiune superbă, aflată  în partea de sud a României - unde Râul Olt împarte Țara Românească în Muntenia (la est) și Oltenia (la vest). Regiunea are o populație de aproximativ șase milioane de locuitori, iar orașele sale principale sunt București, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Ploiești, Târgoviște. Se află în regiunile istorice ale României cu un amestec unic al atracțiilor istorice și naturale din Țara Românească. Dacă preferi această regiune, vizitează muzeele din Capitală, ia-ți o excursie de-o zi în Palatul regal sau într-o mănăstire veche de secole. Fă drumeții pe munți sau urmează traseul de artă al lui Brâncuș. Alegerea este în totalitate a ta.

Bucureștiul este principalul oraș din regiune și capitala României. Orașul cuprinde 37 de muzee, 22 de teatre, 18 galerii de artă, case de operă și numeroase săli de concert în care să te delectezi cu muzică clasică sau modernă. Plimbă-te pe calea Victoriei, în Piața revoluției, vizitează Ateneul Român și fostul Palat Regal, acum Muzeul Național de Artă. Centrul vechi, aflat lângă Lipscani, este un „must see”. Acolo vei înțelege de ce Bucureștiul a fost cunoscut în anii 1920 ca „Micul Paris”. De asemenea, nu rata Palatul Parlamentului, a doua clădire ca mărime din lume. După București, bucură-te de dealurile Țării Românești. La doar o oră și jumătate la nord de București răsare Valea Prahovei, cu celebrele stațiuni de schi din Predeal, Bușteni și Sinaia. Sinaia găzduiește, de asemenea, magnificul Castel Peleș - o capodoperă a arhitecturii germane nou-renascentiste, considerată una dintre cele mai bine conservate castele regale din Europa.

Acestea sunt regiunile istorice ale României care cuprind frumuseți naturale remarcabile și o mulțime de atracții arhitecturale și culturale rar regăsite în Europa. Găsești toate informațiile de care ai nevoie la un click distanță. Alege-ți regiunea și titlul ei te va duce la și mai multe detalii. Descoperă-le particularitățile și vizitează-le pe fiecare în parte. 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii